Koliini 400

Tämä on ennätys: 24. päivitys / Arktinen puskurikapasiteetti putkeen.

Luin hiljattain koliinista. Edellisen kerran olin aineen kanssa kasvotusten Nizzassa 1990-luvulla.

Silloin siitä kertoili ranskalaisen Pasteur-instituutin eräs edeskäyvistä piippu suussaan kolme tuntia putkeen.

Kertasin eilen kaksi kirjaa: Machiavellin Ruhtinas, sivut 39-44 ja Ydinvoima Fukushiman jälkeen, myöskin kirjan keskivaiheilta (Risto Isomäki).

Yöpöydälläni on uusi YDIN-lehti, joka käsittelee samoja asioita ja televisionissa pyöri juuri useampiosainen sarja, dokumentiksi itseään kutsuva, Tshernobylin onnettomuudesta.

Kolmen miehen saari räjähti tasan 45 vuotta sitten tänään, Fukushima 13 vuotta ja 17 päivää sitten ja Thernobyl 35 vuotta ja nelisen viikkoa tästä taaksepäin laskien.

Niin, se koliini.

Suokaa anteeksi, tähän väliin otan aamun lääkkeeni: olen yhtä painava kuin mennessäni naimisiin ensimmäistä kertaa heinäkuussa 197?, vuodella niin väliä. Lääkkeet ovat sokeritautia, verenpainetta, korestelooria ja sydämen verisuonien kalkkeutumista vastaan. Niissä on mukana (keskiviikkoisin ja lauantaisin) 400 mg koliinia, kaiken muun lisäksi. Tabletteja on kuudenlaisia, joista toenperrää ”tarpeellisia” vain 3 ja se koliini.

***

No, niin, nyt lääkkeet on otettu eli ”se on täytetty”, kuten huomenna pari tuhatta vuotta sitten Matteus passion mukaan pääkallovuorella sanottiin.

Palaan otsikkoon.

Risto Isomäki kirjassaan Litium 6 ja poleemisessa esseessään Ydinvoima Fukushiman jälkeen toteaa, että koliini, asetylkoliinin osana, on tähdellinen keskittymiskyvylle, sosiaaliselle resilienssille eikä vähennä, edes tupakan muotoon laadittuna, juurikaan tervettä ja suorituskykyistä elämää, jos ei juuri pidennäkään.

Samaa mieltä oli Pasteur-instituutin piippumies.

Itse lopetin 55 vuotta jatkuneen tupakointini seitsemänkymmentä vuotta täytettyäni.

***

Miksi nuo kolme ydinvoimala-katastrofia tapahtuivat?

Mitä niistä ja äsken ”raivonneesta” SARS-covid-19-pandemiasta seurasi?

Tapasin eilen henkilön, joka osaltaan vastasi maassamme 2020-2024 välisenä aikana raivonneesta yhteiskuntien rakenteita vavisuttaneesta, mutta ei murtaneesta pandemiasta ammattilaisena: oikea-aikainen suojautuminen, oikea-aikainen rokottaminen, mitä kaikkea.

Hän ilmiselvästi kalpeni, kun kysyin, mitä mieltä hän on Ylioppilaskunnan Laulajia (Helsinki) aikansa johtaneen kvartettilaulaja Heikki Peltolan esiintuloista pandemian aikana ja onko hän pelannut lapsena koronapeliä, jossa mololla yritettään passittaa vastustajaa äänekkäästi kolisten laulukuoroon.

Peltola on kahdeksankymmenvuotias, Angolassa syntynyt emeritus-professori (infektiotaudit).

Kirjan nimi on Infektiolääkärin koronasaaga – Kun maailma meni sekaisin (Duodecim 2022).

Peltolan rakkain harrastus on sama kuin minullakin, 3 vuotta häntä nuorempana. Se on kvartettilaulu. Itse laulan toista tenoria. Sellaisen tehtävä kvartetissa on ”laulaa väärin”, jonka osoitin viimeistään Hailuodon saarella 1990-luvun lopulla kappaleessa ”Annina”.

Tuon tilaisuuden isännät ovat kuolleet.

***

Koliini on yksi osanen sellaisessa lääkkeenomaisessa tuotteessa, jonka niin EU:n lääkevirasto kuin Itä-Suomen yliopistokin ovat huomanneet viivästyttävän vanhuuden sitä osaa, jossa papottuva ja mummittuva ihminen alkaa ajoittain tulla vihaiseksi ja aggressiiviseksi, jopa saattaen lyödä omaisia tai hoitajia.

Lewyn kappaleen oireyhtymä, sanoo eilinen Ilta-Sanomat. Muihinkin aivo-reuman (autoimmuunitauteja) lajeihin tiedeyhteisö ”mainostaa” comboa käytettäväksi.

Tuota oireyhtymää diagnosoidessa on hyötyä, jos kykenee havaitsemaan ikääntyvässä apraksian.

Asiasta on joulun alla Tampereen yliopistossa hyväksyen esitetty ”väitös”, joskin silinterihattu ja miekka ovat vielä Ainolla hankkimatta ja teroittamatta.

Mutta se on jo toinen juttu.

***

Tämä tupakkaturina oli nyt tässä.

Se on laadittu kahden ruotsinkävijä – sotalapsen, Ritva ja Kari, kunniaksi.

Ritva lasketaan maan poveen pitkäperjantaista kolmen viikon kuluttua.

Voin kuvitella hyvin hänen, hartaan Pelastusarmeijan majurin ja ihmisrakkaan puolisoni sukulaisen, viimeistään tuolloin huokaisevan:

Se on täytetty”.

Kari taasen, minua muutaman vuoden vanhempana, tupakoi 80-vuotiaaksi eli minua 10 vuotta pidemmän ajan.

Tänään on kiirastorstai, jolloin ”se on kirjoitettu” Pietari nukkui, Pilatuksen vaimo näki unia ja 30 hopearahaa tarinan mukaan vaihtoi omistajaa.

Eilen oli kellokeskiviikko, toissapäivänä tikkutiistai ja viime maanantaina malkamaanantai.

Huomenna on pitkäperjantai, lauantaina lankalauantai ja sunnuntaina sukkasunnuntai.

Maanantaina palataan päiväjärjestykseen, tiistaina duuniin.

28.3. 1979: Three Men Island

26.4. 1986: Tshenobyl

11.3. 2011: Fukushima

2026: Hailuodon silta valmistuu