Das Rapakivi

Lukijan huomioon: päivityksen ”lettereissä” on lukijan lähettämänä tähdellisiä korjauksia harvinaismetalli- ja fluoriasioissa. En muuta tekstiäni, mutta samalla totean, että viestini johtopäätöksiin korjauksilla on mielestäni kohtalaisen vähän vaikutusta.

Kotiseudullani Salpausselän harjanteilla on mielenkiintoinen kallioperä.

Keksijänsä aloitteen mukaan kiveä kutsutaan eri kielissä ”rapakivi”-nimellä.

Tuossa kivessä on herkästi ympäristön maaperään liukenevaa fluoria (eräs (maa-alkalimetali) alkuaine, Fl).

Fluorilla on myönteisenä vaikutuksena hammaslääkärien hyvin tuntema karieksen (hammasmädän eli hampaan reikien) ehkäisy.

Fluorilla lie muitakin, ei välttämättä pelkästään hyviä vaikutuksia ja sen lisääminen arkiravintoon ja hammastahnoihin lie synnyttänyt tutkimuksia, joiden osalta voinemme tuntea olevamme turvassa.

Eräs nykysodan merkillisistä ilmiöistä maailman mitassa on Rosatom-yhtiön kariutunut hanke rakentaa ydinvoimalaa Pyhäjoen ja Raahen rajalle.

Rajan merkkinä alueella on ”ikiajoista” saakka ollut Hanhikivi, yli kuusi metriä korkea lohkare, jonka päälle ihminen on hakannut tunnuslukuja, joiden katsotaan ilmaisevan Pähkinäsaaren rauhan (1323) luoteisimman kolkan sijainnin.

IDÄN ja LÄNNEN raja

Lohkare on kulkenut nykypaikalleen jääkauden aikana.

Eli ei se ikuisesti siinä ole jököttänyt. Saman ajan kuin saamelaiset Suomenniemellä.

Alue on korkeimman suojelun piirissä niin luontonsa (linnut eli hanhet) kuin historiansakin takia.

Yritin sinne ”tervein hampain” (olen rapakivialueen lapsi) päästä tutustumaan lohkareeseen useamman kerran, mutta se ei ollut sallittua. ”Ryssä rules”

Mitä tulee fluoriin ja (sen ”naapuriin”) alkuaineiden jaksollisessa järjestelmässä litiumiin (Li) ja Das Rapakiveen, tiedän ainakin sen, että maaniset sotasankarit viimeistään Tsingis Kaanista ja Iivana IV:sta (”Julma”, ”Ankara”) alkaen, Staliniin ja nyky-Kremliin asti, olisivat varmasti olleet rauhaisampia, jos litium olisi kuulunut heidän aamu- ja iltalääkkeisiinsä.

Siinä samalla, kun kilpaileva? alkuaine (maa-alkalimetalli) pitäisi syömähampaat iskussa.

Niin, eikä litium ole ihan pienestä merkityksesä tämänkään päivityksen naputtelussa.

Sitä on niin händyssäni (iPhone 13 pro) kuin läppärissänikin (DELL).

Pienten lastenkätösten Kongon viidakossa maaperästä kaivamana.

Tai litium-tasangolta Etelä-Amerikassa.

Lapin lukuisten kaivoshankkeiden motiivina.

Kiinalaisten loputtoman isoissa mm Afrikasta kerättyjen harvinaismetalien ja -suolojen varastoluolissa, joiden väitetään olevan ydinpomminkestäviä.

Katso myös Olkiluoto ja loppusijoitus

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Das Rapakivi

  1. Olen itsekin kotoisin kaakkoisimmasta Suomesta, joten ehkä saan täsmentää vähän kemiallisia tietojasi. Fluori (F) ei ole maa-alkali – tai mikään muukaan metalli, vaan halogeeni. Ryhmään kuuluvat fluorin lisäksi kloori, bromi, jodi, astatiini, ja 117. alkuaine, jolla ei ole varsinaista nimeä. Maa-alkalimetalleista (6 kappaletta) tunnetuimmat lienevät magnesium ja kalsium. Litiumin ’lähin’ naapuri on maa-alkalimetalli beryllium, seuraavaksi lähin on boori.

    Tykkää

    1. Erittäin lämmin kiitos korjauksista ja tarkennuksista – vaikea uskoa, että olen 1967 viettänyt puoli vuotta kemian opissa, töissä ja saleissa. 46 vuotta kuluttaa EBM-tietoa, mutta sitä vartenhan onneksi on keskustelu- ja korjausmahdollisuus. Hyvää kevättä, terv -aLii- 76v

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.