TP UTVA VAI KOLMEN KONSENSUS

Suloisessa Suomessa oli viime vuoden lopulla eräänä arki-iltana hyvin mielenkiintoinen tilanne.

Sen avaamiseksi muistutan, että maamme ulkopoliittinen asema on aD 1323 alkaen ollut koko ajan varsin epävakaa.

Sen epävakauden hallinnoimiseksi viimeistään Kekkosen ajoista (1960-luvun alku) alkaen on eri kohtiin yhteiskuntaa laitettu muskelia sen vääntämiseksi, että geopolitiikka tunnistettaisiin ja sitä hyödynnettäisiin.

Erkko, SKP, IKL ja AKS toimivat Tarton häpeärauhan jäljiltä Ståhlbergin kyydityksen ja Kolmannen valtakunnan vieraana olleiden todistuksen mukaan tavalla, joka sai jopa Erkki Tuomiojan virolaislähtöisen perheen vahvan naisen hermostumaan.

Maahan perustettiin erilaisia tasapainottaja-verkkoja.

Ehkä tärkein on ollut SA-INT:n esikunnissa valmisteltu Totaalisen maanpuolustuksen koulutus- ja yhteistyöjärjestelmä.

Se työkentelee otsikon mukaisen TP UTVAn muotoisesti.

Näin sen läheltä, koska muuan lapsuuden-perheeni jäsen oli merkittävä työmuurahainen asiaa Kasarmintorin tienovilla pystytettäessä.

Ja hänen veljensä.

Samaan aikaan syntyivät myös Paasikiviseura, UKK-instituutti/arkisto ja muuan kolmaskin säännöllisesti kokoontuva UKK-verkko, mutta myös merkittävä osa niistä yhteisöistä, jotka välirauhansopimuksen puitteissa 1944 kiellettiin, sai uusia olomuotoja.

Paasikiviseura perusti myös UPI:n, Ulkopoliittisen instituutin ja joku sen myös lopetti. Kun tuo huomattiin ”oho”, perustettiin instituutti UPI uudelleen (CEO Mika Aaltola, tiedättehän: wannabe/ei-wannabe).

Märkänä ja mustana loppuvuoden MMXXII – iltana sitten pääkaupunkiin kokoontui paljon vakavaa väkeä

Ei miettimään Tarton häpeärauhaa vaan tämän maailmanajan eskaloitumassa olevaa sotaa.

Ei siitä ole kuin rapea kuukausi.

Sekä Paasikivi, Kekkonen että Suomen Armeijan totaalinen väki olivat yhtä aikaa koolla, samana iltana. Muutaman sadan metrin päässä toisistaan. Veikkaan, että yli tuhat lähinnä miestä tummissaan oli paikalla, keski-ikää en kerro.

Suurella osalla kullanvärinen pinssi bleiserinsä kauluksenkäänteessä.

Jos oikein arvaan, moni ulkopuolinen oli asiasta tietoinen.

***

Suomessa on syntymässä vuoden mittaan tästä päivästä hurja tilanne: kaikki maan geopolitiikan tuntevat, kansan ja eduskunnan – sekä sen luottamusta nauttivan maan hallituksen – jäsenet vaihtuvat, Mäntyniemen ja Kultarannan johtoa myöten.

Se on ns paha paikka.

Kun vastuulliset ovat tämän tienneet, on aika pitkään mietitty, että ministeriön virkamiehet eivät riitä tätä valtavan muutoksen kriisiä ohjastamaan erityisesti kun faktaa on, että strategisissa solmukohdissa on kuuma ja/tai tuulee vinhasti. Erityisesti maan suurimman ortodoksikirkon lähimaastossa.

Tätä tilannetta ohjaamaan tarvitaan virkavastuuta, tiesi moni sellainen, joka on vuoden ajan ollut puhuvana päänä ruudussa kertomassa, mitä meistä itään ja itäkaakkoon (Georgia, Krim, Kiova) on tapahtumassa.

En tarkoita tietoisilla välttämättä tyäelämäprofessoreita.

080808 alkaen viimeistään, tiedetään pohjois-italialaisen renesanssikaupungin yliopiston työhuoneella.

***

Seuraavan vuoden hallinnoinnissa maan ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueella on valmistelu – ei siis tamperelainen Sokoksen kassa – esittänyt perustettavaksi virkavastuista NYRKKIä. Ehkä pehmentävän tumpun ja rukkasen sisään sentään kätkettynä.

Miksiköhän tämä ei kaikille sovi ja mitenkähän tämä tammikuun lopun ulkopoliittinen sotatila tulkitaan siellä, missä tulkinnalla on merkitystä.

Ortodoksikirkon erään keskuksen lähimaastossa, josta Mika Waltari kirjoitti opettavaisesti.

Sinuhesta (Mika Waltarin Tuntematon sotilas) pohjoiseen, Mare Nostrumin pohjoisrannalla.

Vähän niinkuin malliksi.

Muuan nobelisti kirjoitti renesanssin, barokin, 100- ja 30-vuotisen sodan ruttojen vaivaamiin aikoihin syntyneen runon (John Donne) pohjalta kirjan II maailmansodan aloittaneesta sisällissodasta.

Kenelle kellot soivat

Runo jatkuu: ”Ne soivat sinulle”.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s