Kokijan vastuusta

Varsin painavien ja toistuvien viime päivien utelujen takia yritän uudelleen jatkaa tarinoista raportoivia kertomuksiani – narraatioista puhuu Sofi Oksanen. Muut narratiiveista.

Olen tehnyt paljon matkaa viimeisinä päivinä.

Kohteina ovat olleet Lauri Ingman, Juha Mieto, Mikko Hautala, Tove Jansson, Topenon kylä, Mannerheim, Suomen maavoimat, vuosien 1939-46 kokemusten traumojen mietintä ja niiden hoito.

Synnyin lokakuussa 1946.

Myös Akseli Gallen-Kallelan rooli kultakauden myytin välittäjänä tulee kuin sattumalta vastaan monella tapaa. Vanhankaupunginlahdella, Kalliorannantiellä, Espoon länsilaidalla, kunniamerkissäni.

Tärkeä vielä suurelta osin tekemistä vailla oleva pulma ja narratiivi on sen trauman seurausten hoito ja siihen liittyvän kivun lievitys, joka syntyy Nyky-Ukrainan itäosien ja Raatteen tien ajalliseen välimaastoon.

Meillä on, juuri haurastumassa olevilla II maailmansodan kokeneiden narratiivien viimeisillä suoraan todellisuuden kokeneilta kuulleilla – vastaanottaneilla – velvollisuuksia tässä.

Siksi viimeisten kymmenien vuosien runsaat vaellukseni ovat vaatineet kotiin palattua aika pitkän ja pitenevän ajan sen tutkimisen, mitä ”väliaikana muualla” on tapahtunut.

Lehtien lukua, päiväkirjojen kirjoittamista, keskustelua muiden ”köpöjen” kanssa. Inarissa, Sodankylässä, vinhaa kyytiä kiitävässä onnikassa, Pikku-Finlandian ja TEAMS-koulutuksissa, sukujen, kollegoiden ja kurssilaisten kokoontuessa tulisille miettimään talojensa tarinoita.

Kuten tämän päivityksen alussa totean, yritän vielä kerran jatkaa näiden päivitysten punaista lankaa, 15 + 1/2 vuoden pituista sarjaa.

Koska minulla ei näiden blogipäivitysten suhteen ole ketään elävää ihmistä, joka poimisi pahantahtoisesti selkään iskettyjä pikkuveittiä selästäni, jätän varauksen.

En ryhdy uhriutumaan tämän kanssa.

Aika kuluu jouhevasti myös uusien ja vanhojen kirjojen parissa.

Nyt on luvussa Mauri Sariolan 1977 kirjoittama ”Suomalainen ratsumies”-kirja.

Siinä kuvataan nykytilannetta Suomen ja Venäjän suhteissa aika osuvasti.

Kustavilaiseen tapaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s