Taidekriitikon ja mielipidesivun isännänvastuu

Printtilehdessä on sellainen asia, jolle instagram- ja ylilauta-sivut SoMessa eivät pärjää.

Se on se kala, joka lehteen voidaan kääriä seuraavana päivänä.

Kala on monenlainen vertauskuva, jopa Pietarin kalansaaliin nimissä (IKTYS, Jeesus Kristus, ”Jumalan poika ja pelastaja”, alkukirjaimet kreikankielellä)

Minulle se on paha, koska se haisee, kun muille se tuoksuu.

Minut se voi tappaa, koska olen merenelävä-allergikko.

Pienen levikkialueen sanomalehti paljastaa tavattoman paljon juuri näiden otsikon mainitsemien sivujen – kulttuuri, yleisönosasto, tekstarit – kautta.

Pääkirjoitusta ei moni lue, toimittajien kolumneja vain harva ja hänkin erittäin valikoiden, toimittajien päiväkirjoja viimeisellä sivulla ei jaksa, ei jaksa. ”Mielipide” on mainio kaikissa muissa lehdissä paitsi Helsingin Sanomissa, jossa minulle riittää että otsikot tavaan.

Kun muutin Lappiin, täällä sai kalastaa aika lailla, että kaikki lehdet tulivat hyödynnetyiksi.

Lehtien kilpailijana toimi Lapin Radio, maan paras alue-torvi. Ylivoimaisesti.

Sen toimittajat haastattelivat minuakin ehtimiseen – ja lehdet.

Lisäksi lehdet pyysivät usein kirjoittamaan kolumneja. Kirjoitin niitä tuhansin. Uusi Rovaniemi (ennenkuin Kuuselan suku se söi), Lapin Kansa, Kaleva, Pohjolan Työ, Lounais-Lappi, Pohjolan Sanomat, Kymppi, mitä kaikkia niitä olikaan.

Nyt jäljellä ei ole oikein mitään.

Kuusela myi lehtitalonsa ALMA:lle, joka myi sen Kalevalle, joka myy sen kohta KSML:lle tai Sanoma Medialle.

Rakastan kulttuuria, mutta inhoan median kulttuurikriitikoita. Toki vaadin, että net siellä lehdessä ja Lapin radiossa (Radio Rovaniemi) kritikoivat. Ei heitä voi eikä saa lopettaa saati irtisanoa, mutta Armi Harjun aikaa ei kyllä enää tule, ei edes Seija Lappalais-kautta.

Rikhard Kautto, etelän lahja Lapille, on, mutta ei palkalla vaan pienoisilla keikkapalkkioilla.

Kritiikkejä tekevät senttarit eli eläkeläis-opettajat, jotka ovat aina äänestäneet Esko-Juhani Tennilää ja Mikko Jokelaa.

Lapissa asuu 180 000 ihmistä, joista lukutaitoisia on enemmistö, mutta -haluisia ei.

Näillä mennään.

***

Suren valmiiksi sitä, että ensin menevät ”ilmaisjakelut” (eivät siis ”maksuton-jakelut”), sitten Lapin Kansa, Kaleva ja ennenpitkää ainoa printti on NYT (ei Hesarin tv-liite vaan New York Times).

Pääasia, ettei se ainukainen kalankääre ole Pravda, DN, SvD tai mikään muu slaavin- tai latinan-kielinen (ranskankieli luetaan tässä latinankieliseksi).

Rohkeutta, resilienssiä ja kuuntelun taitoa, Antti Kokkonen joukkoineen.

Tapio Räihä pitäisi tosin saada takaisin Anni Tolpin esihenkilöksi, että saataisiin siinä aivan Lapin Kansan toimituksen fyysisenä naapurina toimiva radiotalo iskuun.

Valitan tämän blogauksen nurkkakuntaisuutta, mutta toki Helsingin Sanomat, Suomen Kuvalehti ja Radio Yle Ykkönen ovat jatkuvasti seurannassani.

Jopa Parnasson luen kannesta kanteen.

Ja omat päiväkirjani.

Kommentointi on suljettu.