Kylmää vai pimeää

Laboratorioissa, kuten vaikkapa Max Planck-instituutin luolissa, on voitu havaita, että kaukaasialainen sapiens, josta enää vain 1.5% on geneettisesti soluohjaukseltaan homo sapiensia, reagoi sekä kuun että maan vaiheisiin niiden omilla kiertoradoilla.

Nyt juuri edetään aurinkokunta- ja Tellus – avaruudessa täällä kaukaasiassa sitä vaihetta, jonka aikana sekä valon että lämmön määrän vähäisyys on merkittävää.

Johtuuko se tuosta 1.5%:sta sapiens-lajia vai 98.5%:sta matkan varrella miljoonien vuosien aikana tarttunutta muuta geenien säätövoimaa, on tieteelle vielä ylivoimainen asia vastattavaksi.

Kaksi asiaa itse kaukaasialaisesta on kuitenkin havaittu. Toinen on epigeenien merkitys, toinen elimistön kyytiläisenä vaeltavan muun eliökannan panos (bakteerit, virukset, prionit ja ties mitkä öttiäiset).

DNA:n ja vastaavien elimistöjärjestelijöiden säätövoima on todella mahtava.

Tuota joukkoa kutsumme mikrobiomiksi ja sellainen punksuneeraa myös kaukaasialaisen biosfäärin niin pinnoilla kuin sisukaluissakin.

Lopussa kiitos seisoo.

Kaukaasialainen voi sen huonommin mitä kylmempänä hän ilmansa (happi/O2, typpi/N2) hengittää ja mitä enemmän holotna on hänen mikrobiomillaan.

Aika pieni vaikutus on sillä, paljonko valoa kuukauden aikana hän imaisee itseensä kirkasvalolampuista, auringosta tai muista ”otsalampuista”.

Muistetaanpa kuitenkin vielä tuo Max Planck – tutkimus, jonka mukaan kaukasialainen nukkuu huonosti täydenkuun aikana, vaikkei hän edes tietäisi luolansa pimennoissa, mikä kuun vaihe on menossa.

Mahdollisesti hän – mie – nukkuu paremmin, kun on uusikuu.

Näin kävi ainakin niin minulle kuin usealle kaverillenikin viime viikonloppuna lauantain ja sunnuntain välisenä uudenkuun yönä.

OURA-ajanhallinta-sormus etusormessani tuntui suorastaan pomppivan raivosta kun tavallisten 5-6 tunnin sijasta nukuin 10.75 tuntia.

Nyt olen palannut päiväjärjestykseen.

Sänkyyn klo 23:55, ylös lehteä – turhaan – postilaatikolta hakemaan 03.25.

UTC/GMT + 2, DST –

Huomenta

ps

https://www.hs.fi/tiede/art-2000008207347.html