”Fantastisen humoristisia henkilöitä”

Taisikohan se olla Antero Kekkonen, jonka kanssa pelasin bridgea KYO:n tiloissa 1960-luvun lopulla.

Ja eihän vain ollut sama ihminen, joka houkutteli toistaiseksi ainoan kaljuPÄÄmiehen ennustamaan otsikon mukaisesti.

Kysymys kuului josko tuo 1956 valintatilaisuuden radiolähetyksen aikana minun pahoinpitelyyni johtanut henkilö olisi jo saanut valitusta vallasta tarpeekseen (1970-luvulla ennen v. 1978, viimeistä valintaansa).

Se, miksi ja miten tulin pahoipidellyksi alkutalvesta 1956, on aiemmin näillä sivuilla jo kerrottu, joten en märehdi sitä toiste.

Suomeksi sanottuna: Kekkonen kysyi Kekkoselta mitä hän sanoisi, jos joku tulisi pyytämään häntä nolaamaan itseään Tamminiemen pesän luojana 26.10. 1981.

Nyt kun maassamme taas on tulossa kaljupäiden karnevaalit (tammikuussa 2023) taidetaan uudelleen kysellä himoa valtaan yhtä hienovaraisesti kuin musiikkitoimittaja-muusikko-Laineen 10-osaisessa suomalaista vallanhimoa pohtivassa TV-1-tuotannossa Politiikka-Suomi (”Voiko vitutukseen kuolla”).

Pekka Laine johti myös höyryradion kesällä 2021 lähetettyä ”Armi Aavikko”-tuotantoa.

Lisäksi hän on kertoillut eri musiikki-genreistä ohjelmakokonaisuuksina meille aiemmin lupamaksua, nyttemmin YLE-veroa maksaville.

Sekä sarjoissa että sunnuntaisin.

https://areena.yle.fi/audio/1-50943439

Mainio mies Pekka on eikä lainkaan ylimielinen besserwisser vaikka onkin valitsemissaan asioissa besserimmin wisseröivä kuin me muut.

”Lusin” Politiikka-Suomi-ohjelmaa YLE-Areenalta ja mietin, miksi koko kymmentuntisen tuotannon haastateltavana ei ollut sitä henkilöä, joka on Suomen seuraava Sape.

Edellisen kerran erehdyin tulevasta TP:stä kun löimme ”suvun kesken” vetoa henkilöstä Töölössä, Lehtovaara-nimisessä kalliissa illallisruokalassa. Minä väitin, että seuraava TP on Kekkosen näköinen mies – Jaakko Iloniemi, ministeri h.c.

Ei ollut.

Ehkä tässä on sama tilanne kuin Lasse Lehtisen ja Jussi Lähteen muinoisessa ”ohjelmassa”, jonka sankari oli MOKA ja target Suomen valtakunnan Sorsan pettäjäksi ryhtynyt kansa.

”Tamminiemen pesänjakajat”.

On parempi olla pilaamatta hyvää ihmistä ennenkuin kansa on hänet päättänyt pilata.

Vai olisiko niin, että joku Suomen presidenteistä ei olisi osan kansaa mielestä ”paljon tinannut, paljon pilannut, viimein kolvinsa kylmettänyt”?

Minun veikkaukseni on taas, niinkuin 1990-luvun alussakin:

’”Kekkosen näköinen semmoiseen on oltava”

Onneksi meillä on PaavoV ja peruskannattajansa Timo Haapala (Ilta-Sanomat):

Haapalan arvion mukaan Väyrynen lie ollut oikeassa siinä, että Koivisto oli…miten sen nyt sanoisi: kuolleempi kuin Väyrynen ja Haapala.

Sellaisia on aika helppoa – tai halpahintaista – syyttää (kts Ilta-Sanomat 26.10. 2021).

Kaikki kolme ”näyttelevät” tässä käsittelemässäni kreikkalaisessa tragediassa, jonkalaiselle on ominaista, että tiukan paikan tullessa näyttämölle astuu Deus ex Machina.

Tässä siis Väyrynen, s 2.9. 1946 (Kekkonen syntyi vasta 3.9., mutta Haapala jo 6.3.).