Onnea ja paljon luita

Älä Antti tee tätä toiste, ihan totta!

Olin muuttanut Lappiin ja saanut kutsun ”klubiin”.

Olin raivoissani maan johdolle uuden kotimaakuntani ja valtakunnan huono-osaisten kohtelusta ja lähetin sähkeen maan päämiehelle hänen nimipäivänään.

”Koru 13”.

Sähkeen viesti oli sanasta sanaan otsikon mukainen ja sen merkitys oli kaksineuvoinen, nykysin sanotaan ”hybrid”.

Yhtäältä perheessäni on kaksi koiraa ja ne näyttävät riemuitsevan ylimääräisestä, verisestä luusta merkkipäivinään. Nimi- ja syntymäpäivät.

Ajattelin, että koiranomistajana toivotuksen kohdekin ilahtuu.

Toisaalta ammattiini liittyvässä symboli-funktio-seminaarissa mietitään, kumpi on vainajaa kohtaan korrektimpi symboli, ”Lepää rauhassa”, requiescat in pacem, vai ”Kepeät mullat”.

Itse olen ihastuneempi jälkimmäisestä, koska ”sit tibi terra levis” tarkoittaa myös sellaista toivotusta, että vainaja kätkettäisiin niin kevyen maakerroksen alle, että kylän koirat pääsevät tuoreeltaan kaluamaan vainaan luita.

Tapauksessani yli 40 vuoden takaa ”yhtäältä” oli otsikkona, mutta olisiko ”toisaalta ollut” tarkoituksena.

Joka tapauksessa saman päämiehen vielä eläessä hänen perässähiihtäjistään, vai olivatko ihan perskärpäsiä, laadittiin kirja, joka julkaistiin kansakunnan ensimmäistä hiihtäjää surtaessa ilman, että hän olisi vielä kuollut.

Hän oli vain viraton.

Sellaisessa asemassahan maassamme nyttemmin on varsin lukuisa, nopeasti lisääntyvä joukko alma matereita tai sissipäälliköitä vihollisen linjojen takaa. Vanhushuollon ongelma eutanasia-työryhmineen.

Perheessämme Simo-Vaari pysyi henkisesti virkeänä aivan paria viimeistä, 76-vuotta pitkän elämänsä viikkoaan lukuunottamatta.

Loppupäivinä hän etsi niin sota-asettaan kuin kranaattejakin laittaakseen kampoihin ryssälle, jota hän aikuisen elämänsä ajan oli sekä pelännyt, vihannut että hyödyntänyt.

Itse pidän noita kahta viikkoa aika tärkeinä meille jälkeenjääneille ja presidentin viimeisiä vuosia Tamminiemessä museoituna samoin.

Alun kehoitus tuli Suomen CIA:n, FSB:n, Gestapon ja Ohranan edustajalta, joka oli laitettu se minulle kertomaan, kun ”sormusen herra” vielä oli, ainakin julkisen sanan mukaan, palvottuna ja voimissaan.

Tuollaisissa tilanteissa jälkipuinti tai sen puute saattaa kohteita ja hyökkääjiä kriisien syövereihin.

Kriisin eräs tärkeä, itse asiassa tärkein sisältö on muutos, ei romahdus.

Muutos on hulabaloon se vaihe, kun tykistökeskitys lopulta loppuu eikä uusia pommikoneita enää tule ja kaikki tärkeät ihmiset ovat joko kuolleet, paenneet tai nousseet Thermopylaidensa sankareiksi.

Olen koko ammatillisen elämäni, 53 vuotta, psykiatriassa hoitanut kriisejä.

Menestys on usein ollut varsin hyvä, jos vain löydän avuntarvitsijan ja hänen verkkonsa kanssa syyn selviytyä.

Eräs joukko sellaisen syyn on löytänyt ja noussut hiljattain nomenklatuuran roistojen ja tapettavien joukosta uuteen, ehompaan elämään, kunnian kukkuloille.

Minäkin olen selvinnyt, vähän koettelevammista ja lopullisemmistakin kriiseistä, mutta mikä tärkeintä: ne sotapojat ja -lotat, jotka usein pahasti syrjäytyneinä ovat, usein meidän shrinkkien ( = henkilökohtainen terapeutti) ehkä avittaessa, selvinneet syvästä lamaannuksesta joustaviksi Mikko Vilkastuksiksi ja Eskon Kreetoiksi.

Kriisin eräs polttavinta tuskaa aiheuttavia elementtejä on yksin jääneen toivoton sokeutuminen tulevalle.

Tällaisessa tilanteessa Nummisuutarin Eskolle, Dufvan Svenille, alikersantti Lehdolle ja raiskatulle, viisaan äidin, vaimon ja siskon ja tyttären totuudelle saattaa käydä huonosti.

Se luoti tiesi paikkansa

ps

Korusähkeen allekirjoitus oli

Ottokoira ja omaiset

Sähkeeni ja käsitelemäni kirjan väliä on ”viimeiset” 5 vuotta.

Kirjan ja sen takapirun kuoleman väliä on seuraavat ”viimeiset” 5 vuotta.