Ensilumi

Viranomainen on itse ottamallaan vallalla päättänyt, että Suomessa ensilumi on sitä, että maassa kesäaikana klo 09, normaaliaikana klo 08, on sentti lunta.

Näin on taas käynyt, Iitanpäivän aikoihin, niinkuin aina.

Ilmastonmuutos näyttää edustautuvan Atlantin hirmumyrskyinä siellä, missä ankeriaat kutevat ja lentokoneet katoavat, jazz soi ja presidentit poikkeavat katastrofialueilla jo yli parin sadan vuoden aikana.

Oman työhuoneeni akkunan alla lumi alkaa jo kerääntyä nurmikolle, mutta kellohan on vielä kolme varttia ennen mittausajankohtaa.

Olin 1967 ja 1968 Ylämaissa, Inarin, Sodankylän ja Kittilän rajamailla, kun ensilumi satoi 17.9. ja 18.9., mutta siitä tuli samalla pysyvä lumi.

Se suli vasta toukokuulla seuraavana vuotena.

1971 syksyllä pysyvä- ja ensilumi satoi Lemmenjoella päin Repokairassa, Riekkomajan pihaan myös syyskuun puolivälissä ja minä jouduin naimisiin.

Tai pääsin.

Minusta näyttää, että juuri nyt pinnalla olevat poliittisen päättäjät eivät ensilumesta piittaa.

He olettavat, että pössyttely porttiteorian kautta johtaa lumen käyttöön (Bolivian ”piikkiin”, ´ndranghetan satojen miljardien kassan pohjan peitoksi ja ylikomissario evp Aarnion vahingoksi).

Näillä mennään, Arktinen puskurikapasitoija jatkaa matkaansa.

Niinkuin Esko Riepula, Lapin yliopiston emeritus-rehtori, tapaa sanoa:

Paras on hyvän pahin vihollinen

Samaan aikaan YLE-toimittajamme Beijingissä väittää vakavalla äänellä, että koronavilkku ja -passi takaavat, että niiden käyttäjällä ei ole Covid-19-sairautta.

sars-CoV-2 (alfa, beetta, gamma, myy, delta jne) ehkäpä voitti tämänkin matsin 100-0

https://areena.yle.fi/audio/1-50866156