Nuorsuomalaisten puisto-osasto

Elin lapsuuttani ympäristössä, jossa Eloranta oli kirosana.

Hän oli menestyvä rakennusyrittäjä, mutta näkyvä sosialidemokraatti.

Siinä ympäristössä opin tietämään, mitä tarkoittaa olla Häkämies, Tuuli, Jokinen tai Suorttanen. Siinä ympäristössä koulussakin odotettiin, että käskemättä kotikirjahyllystä luettiin Välskärin kertomuksia 1-5, Terekille ja takaisin, Jättiläisten harteilla, Elämäni lääkärinä, Ei loitsu eikä rukous ja Kumpujen yöstä.

Tein työtä käskettyä.

Ja mikä minusta tuli?

Joskus ehkä palaan asiaan.

Mutta nyt tuli vastaan Rydmanin murha ja siihen liittyviä tarinoita, joista osa ulottuu tähän päivään, tämän päivän sosiaali- ja terveyshallintoon, Finlandia-kirjallisuuteen sekä Helsingin Sanomiin.

Myös maan itseään viisainpana pitävä kaveri katsoo olevansa velvollinen tähän asiaan palata kirjassaan ”Niemi” ja näytelmässään Daniel Europaeus.

Mihin vielä ehtiikään.

Kun olin poliittisen urani huipulla (Euroopan suurimman kaupungin pormestari, EU:n sosiaali-, terveys- ja ulkopolitiikan asioiden merkittävä subsidiariteetti-tekijä sekä Suomen suurimman maakunnan alue-pormestari), minulla oli tilaisuus kerätä paljon kokemustietoa siitä, mitä tapahtui Lainaan avennoilla 1918, eräässä matkustajakodissa 1930-luvulla, Petsamossa, Walleniuksen joukoissa, Aunuksessa ja Keväjärvellä – rauhan aikana, ei sodassa.

Suomi suureks, viina/Viena vapaaks.

Paljon sain tietoa myös siitä, mitä tapahtui Etelä-Hämeen metsissä 1918 keväällä, mitä Pajun kartanolla 29.1. 1919.

Lukkona on Nietjärven taistelu heinäkuussa 1944, jolloin Neuvosto- ja syyskuussa natsi-armeijaa nöyryytettiin viimeisen päälle (JR 44, JR 8)

Kun Lasse Lehtinen vahvasti Unto Hämäläisen kiittämässä ja minunkin mielestäni hienosti kirjoitetussa Suomen viimeisen poliittisen murhan historiassa kertoo näistä asioista, se pitää liittää kaikkeen siihen muuhun, mistä Lehtinen, Kotkan lahja Varpaisjärven kunnalle, on kertonut.

Olisiko tuotannon määrä verrattavissa ammattihistorioitsijoista eniten kirjoittaneiden akateemikkojen tuotantoon?

Olisi.

Kuuntelusuositus:

”Sinua, sinua rakastan”

”Niin kaunis on maa”