Whiskey Tango Foxtrot

Kouvolan Lyseo toimi JFK:n murhan aikoihin I maailmansodan aikoihin rakennetussa suuressa puutalossa, ison koivun varjossa, 1930-luvulta alkaen talossa hallinneiden kahden naisen johdossa.

Toinen naisista oli nimeltään Sally Palenmaa, Punski.

Hänellä oli rottweiler, vai olikohan sittenkin dobermanni, yksinäisten iltojensa ilona.

Hän asui samassa rapussa koulun vieressä olevassa kivitalossa kuin koulun rehtori, myöskin yksinäinen Helvi Honka, Heta.

Palenmaa opetti ruotsia, josta koulun ylioppilaskirjoitusten historiassa vain yksi abiturientti reputti. Hänen nimensä oli Esa Seppänen. Hän oli kirjailija Unto Seppäsen poika ja kielinero. Myöhemmin hän toimi Urho Kekkosen adjutanttina.

Hän katosi ylioppilaskirjoitusten tulosten selvittyä.

Arveltiin, että Punskin Rottis noihin aikoihin oli hyvinruokitun näköinen. Abiturientti-huumoria, heh-heh.

Sekä Helvi että Punski opettivat myös äitiäni 1930-luvulla.

Minua he opettivat matematiikassa ja ruotsinkielessä 1960-luvun alkuvuosina. Kirjoitin noista aineista kirkkaasti laudaturit ja siltä pohjalta olen nyt eläkkeellä oleva ansioitunut ylilääkäri (framstående consultant).

Koulussa opetti historiaa FM T. Kalervo Keranto. Hänen menneisyytensä oli koko sodanjälkeisen Suomen kansan omaisuutta.

Hän oli ollut 1952 Armi Kuuselan manageri ja hän kirjoitti tuosta ajasta kirjan ”Kaunotar katoaa Kaukoitään” (Kustannus Oy Kivi, 1953).

Kirjoitin myöskin reaaliaineista laudaturin, joka ehkä ratkaisi pääsyni opiskelemaan lääkäriksi Alma Materissa (Helsingin yliopisto).

Keranto oli hyvin sivistynyt ja hyvin pukeutuva mies, joka sittemmin meni naimisiin koulumme biologian lehtorin kanssa.

Tarinan ydin tulee tässä: meillä pojilla (Lyseo oli poikakoulu) oli tapana todeta tiukoissa paikoissa:

Mitä vittua, Sandelsko paksuna ois

Sandels johti Ruotsin (Suomen) armeijan voittoon Koljonvirralla 1808 ja sen muistoksi Seppo Kääriäinen (Kirma) saa hyvät osingot omistamistaan OLVI-osakkeista: Sandels 4.7 lie maailman paras olut.

Nyt samaa on hoettu Afganistanissa jo kahdenkymmen vuoden ajan. Tosiasiassa varmasti yli 2000 vuoden ajan.

Whiskey Tango Foxtrot

WTF

T. Kalervo Keranto, ”Topikatti”, hymyilee jossain iäisyydessä ja kait miettii, ettei ”alakuloisuudesta kasva mitään tekoa” (Stefan Zweigin lausahdus hänen tehdessään itsemurhan natsivallan aikaan yhdessä vaimonsa kanssa)

Kannattaa muuten pitää mielessä, että Risto Isomäki on kirjassaan ”Viiden meren kansa” (INTO 2018) arvellut suomalaisten tulleen Suomenniemelleen juuri sen 2000 vuotta sitten, kun Pilatus päästi Barabbaan irti ja ristiinnaulitutti Josefin pojan, jota myös Jumalan pojaksi kutsutaan.

Meissä kaikissa asuu pieni afgaani.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008196504.html