Kalajoella ja Kaliforniassa palaa

Suomalainen kansalaisten sairauksien hoitoverkosto on valtaisan muutoksen edessä.

Vuoden 2023 alusta Suomessa asuvien sairauksien julkinen selvittely siirtyy yli 300 kunnan harteilta parinkymmenen hyvinvointialueen urakaksi.

Hoidon taustalla lääke- ja oheistieteissä on tieto siitä, mikä parantaa.

Tämä tieto otettiin huomioon esimerkiksi läheltä seuraamassani Tanskassa, kun siellä tehtiin Suomea nyt odottamassa oleva uudistus vuonna 2007. Sen tiedon oleellinen lisämääre ja rajoite on lause ”me emme tiedä”.

Asia on paljastavalla tavalla tullut esiin hoidon kruununjalokivessä, kirurgiassa. Umpilisäkkeen tulehduksen, hartia-kipujen ja polvien kulumisen asioissa on jouduttu miettimään tarkasti, mikä on hyväksi:

”Primum est non nocere”.

Tässä tilanteessa on koko sairauksien hoitoa kohtaan noussut melkoinen epäilys sinänsä aika ”viattoman” sars-Cov-2-viruksen otettua niskalenkin ihmiskunnan pelosta ja turvallisuudentunteesta. Korona, oikeammin Covid-19.

Pelkästään Suomessa on sankka joukko tietäjiä, jotka vain aamuyön pimeinä tunteina muistavat tuon ”me emme tiedä” ja ”primum est non nocere” reunaehdot ihmisen sairauksien tutkimisessa, diagnostiikassa, hoidossa ja kuntouttamisessa.

Primum est non nocere tarkoittaa, että Hippokrateen oletettu lause ”autetaan vahingoittamatta” on tiukasti taustalla mukana.

Kun tilanne on nyt Suomessa viitoitettu ”Tanskan tieksi” eli 309 kunnan vastuu asukkaidensa sairauksien hoidosta siirtyy parinkymmenen hyvinvointialueen tehtäväksi ja valtionvarainministeriön ”piikkiin” eli hoidon rahoitusta ei enää kerätä kunnan vaan valtion verotuloilla ja verkko nitisee ja natisee delta-rna-viruksen koettelemana, on syytä toivoa, että asioista päättäneet ja päättävät tuntevat alueidensa heikot ja vahvat puolet ja tukevat vahvoja, korjaavat heikkoja.

Muutama lukusuositus minulla olisi niille, jotka päättävät siinä kentässä, jonka itse olen jättämässä taakseni. Olen ollut päättämässä EU:ssa, maakunnissa, kunnissa, seurakunnissa ja kolmannen sektorin veikkausvoitto-vetoisessa verkostossa. Olen ollut tekemässä lääkärin työtäni yli 50 vuoden ajan maailman kenties parhaassa hoitojärjestelmässä ja maailman selvästi nopeinta vauhtia parantuvan kansan terveyden haasteissa.

Älkää pilatko tätä vaikeata tilannetta jättämällä huomiotta Kafkan, Camus´n, Zweigin tai Senecan oppeja ja varoituksia.

Nimilista on toisaalta aika mielivaltaisesti, mutta toisaalta yli 50 vuoden kokemuksella kerätty.

Sydänverellä.

Euroopan Unionin, vähintäinkin Euro-alueen, pohjoisimman krematorion lasketaan olevan tuhkaamassa kuolleita vuoden kuluttua.

Rovaniemen seurakunnan Tavivaaran kappelin pihapiirissä.

Otsikkoon: kun Kaliforniassa, Brasiliassa, Siperiassa, Tuntsassa, Kalajoella ja Kauko-Idässä on suuria maastopaloja, se nopeuttaa ilmastonmuutosta. Tulivuorenpurkauksiakin on Telluksella kymmeniä, jopa satoja vuosittain eikä niistäkään ilmasto kiitä. Tässä katsannassa on suhteellisuutta syytä pitää mielessä – ja faktoja (”Faktojen maailma”, Hans Rosling).