Psykiatrista lääketiedettä

Ihmisen kirjoitetun historian aikana on monta asiaa, jotka eivät ole muuttuneet juuri lainkaan.

Yksi näistä asioista on psykiatria eli oppi ihmisen ”sielun/mielen vakavista sairauksista ja poikkeamista”.

Keskeisimpiä asioita lääketieteellisen psykiatrian verkostossa on ”emme todellakaan tiedä”-toteamus. Sama, joka ainakin vielä joku aika sitten luonnehti suhdettamme merkittävään osaan tartuntatauteja (”Spotta ej på golvet”).

Harhat, masennus, ahdistus, unen puute, pakko-oireisuus, henkinen taantuminen.

Kun keskeisimmät vaivat, joita tuhansien vuosien aikana ei ole onnistuttu ratkomaan, eivät parane, on niistä vastaava hoito-, tutkimus- ja tiedeyhteisö löytänyt muuta hoidettavaa.

Tämä päivitys ei käsittele tuota aluetta, joskin siellä(kin) käsite (auto)immunologia on aika merkittävässä asemassa.

Maailma on muuttamassa psykiatrian luonnehdintoja uusien tautiluokitusten muodossa (DSM5, ICD-11).

Tämä muutos ei tuo uutta siihen, että epävakaa hermoston toimintatapa ja mieliala, harhaisuus (sekä aisti- että vainoharhat) ja kestämätön henkinen kipu edelleen jäävät kiduttamaan osan meistä elämää. Kerrallaan 1/4 – 1/5 ihmiskunnasta on tällaisten joko keskeisten tai kehittyneiden uusien ongelmien ja asioiden kanssa tarvitsemassa/hakemassa ja/tai saamassa apua.

Joukkoon on hyvä lukea myös henkinen taantuminen, joka lisääntyy myös ihmisen keskimääräisen eliniän nopeasti pidentyessä.

*

Turhaanko apua haetaan tai sen saamiseen luotetaan.

Helppo, mutta todellisuutta muistuttava vastaus on kyllä.

Kannattaa muistaa, että viime ja tällä vuosisadalla myös muilla lääketieteen aloilla on painiskeltu vaikkapa polvi-, selkä- tai hartiaseudun kipujen, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan tai tulehtuneen umpilisäkkeen hoitamisen ongelmien ratkaisuja etsittäessä.

2 kommenttia artikkeliin ”Psykiatrista lääketiedettä

 1. Kiinnostaisi kuulla käsityksesi psykedeelien käytöstä mielenterveyden hoidossa. Aiheesta on tullut kuuma yhä kuumentuen. 50-60-luvulla kirjallisuuden mukaan ollut kasvava äimistyttävän tehokas hoitomuoto, mm alkoholismiin. Kunnes tapahtui niinkuin tiedämme: ”rakkaudenkesä”

  Tykkää

  1. Mikon kysymyksessä on outo käsitepari: ”Mielenterveyden hoidossa”.

   Maailmalla, myös Suomessa, tutkitaan parhaillaan LSD:n, sienien ja bilehuumeen (MDMA) vaikutusta erilaisiin psyykkisiin oireisiin (mm PTSD). Asiaa on Suomessakin selvitelty 1960-luvulta alkaen. Minulla ei asiasta ole omaa, kliinistä käsitystä, mutta tutkijat raportoivat apua olevan.

   1985 olin UNRWA:n (YK:n palestiinalaisten pakolaisjärjestön) vieraana Jerusalemissa, jolloin PTSD oli heidän mielestään palestiinalaispakolaisten sota-traumoihin varsin hyvin toimiva ”hoito”; tuolloin asiaa selviteltiin mm USA:n itärannikon yliopistoissa.

   Varoittavan viestin tuosta kulttuurista tuo 22.7. HS:ssa kerrottu 17-vuotiaan Linuksen tapaus, johon kannattaa huolella perehtyä.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.