Elämänkertomus vai Elämäkerta

Historioitsija kirjoitti Aleksis Kiven tarinan ja nimesi sen Elämänkertomukseksi. Minulta on muutama ihminen pyytänyt elämäkertaa, mutta ei ole asia ”noussut jalalle”

Syitä on kaksi:

 1. En osaa kirjoittaa pitkää, punaisen langan sisältävää tarinaa. Tai en ole sellaista ainakaan kokeillut.
 2. Elämäni myötä olen kokenut liikaa asioita olosuhteissa, joista kertominen edellyttäisi sellaisten asioiden kertomista, joihin minulla ei ole ammattini tai oman oikein-väärin-ajatteluni puitteissa lupaa

Eräs kustannustoimittaja laski kahden blogini sisältämän tiedon kirjan sivujen luvuksi. Toinen on tämä helmikuussa 2007 aloitettu, toinen vuosituhannen vaihdetta ennen avattu.

Jälkimmäinen ei ole avoimesti nähtävissä.

Yhteen lukien kirjan tekstisivuja on 24 000.

Ammattilaista on syytä uskoa.

Siitä tuleekin kolmas syy:

3. En kykene, eikä kukaan muukaan kykene, suorittamaan tuon teksti-tulvan selkeyttämistä eli toimittamista.

Onneksi maailmassa on ja suomeksikin on ilmestynyt lukuisia sellaisia tarinoita, joita osaajat ovat joko fiktiona tai faktana saatavillemme toimittaneet.

Mikä olisi suositukseni?

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö siteerasi aikoinaan toista viisasta, joka kuvatessaan venäläistä kasakkakulttuuria tokaisi:

”Kasakka ottaa sen, mikä on irtaallaan”

En paremmin osaa sanoa.

2 kommenttia artikkeliin ”Elämänkertomus vai Elämäkerta

 1. ”Elämäni myötä olen kokenut liikaa asioita olosuhteissa, joista kertominen edellyttäisi sellaisten asioiden kertomista, joihin minulla ei ole ammattini tai oman oikein-väärin-ajatteluni puitteissa lupaa.”

  Tämän valossa kysyisin, miksi niin usein suositellaan ns. vertaisapuryhmiä. Mitä ajattelet siitä, että 5000-10000 hengen, esim. sairaitten lähiomaisten, FB-ryhmässä sadat mustaavat omaisiaan, jotka ovat vakavasti sairaita ja puolustuskyvyttömiä? Potilaiden asioita revitellään yksityiskohtaisesti, ja heitä haukutaan ja mustataan toistuvasti, samoin usein muita omaisia. Eikö ole mitään muuta apua tarjolla noille ryhmää likasankona käyttäville?

  Tykkää

  1. Kysymys on hyvä, asia on hyvin arka enkä usko, että siihen löytyy vastausta ennen kuin lainsäätäjä siitä kiinnostuu.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.