Ihmiskunnan Sofien valinta

Harvardin oppineiden toimesta tehtiin aikanaan tutkimus, jonka tarkoitus oli selvittää, miten ihmiskunnan jäsenet toimivat tilanteessa, jossa pitää valita oman lapsen ja kerrostalollisen maahanmuuttajia välillä, jos vain toinen osapuoli saa jäädä henkiin.

Kysymyksiä oli niin paljon, että suurin osa ei huomannut tätä Sofien valinta – asiaa tai ei sitten siitä piitannut vaan vastasi rehellisesti.

Tulos oli riemastuttava:

90% valitsi oikein.

Schindlerin lista – tarinan opetus on samantyyppinen – elokuva näytetään taas tänään Suomen tv-kanavilla.

Maailmalla on vuoden ajan ollut sinällään aika ”kiltti” rutto, joka kuitenkin on saanut ihmisten johtajat käyttäytymään niinkuin olisimme Camus´en Pohjois-Afrikan Oranin kaupungissa.

Tilastollisesti näyttää siltä, että ne, jotka tämän pandemian osalta ovat parhaiten säästymässä, tiukimmin pitävät kiinni oikeuksistaan lisä-turvaan (kasko!) mm rokotusten osalta.

Suomessa sen huomaa niin, että kun pieni osa väestöstä asuu ”vähäväkisesti” ja sairastaa määrällisesti vähemmän, mutta myös suhteellisesti terveempinä, sen pitäisi luopua bonuksistaan tiheään asutun hyvinvointi-Suomen edestä.

Jopa kaksin verroin.

Toisaalta vähäväkisen Suomen pitäisi avata ovet selkosen selälleen etelän immeisten tulla viruksineen kevään ja pääsiäisen viettoon kauniiseen erämaahan rahoineen ja Vantaan Prisman (on siellä ALKO) eväineen ilman rajauksia, toisaalta vähäväkisen alueen rokotusvarantoa pitää tarjota lihaville ja pääkaupunkiseudulle.

Suomessahan on kaksi pääkaupunkia,Turku ja Helsinki, Helsingissä taas pääkaupunkitoiminnat on jaettu maakunnan hyvinvoivien kuntien kesken: Helsinki, Vantaa, Espoo. Siis Rööperi, Kaivari, Sörnainen, Helsingin pitäjän kirkonkylä ja Kokoomuksen puisto-osasto.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007885789.html

Mitä tästä pitäisi ajatella?

Koska olen syntynyt hyvinvointi-Suomessa, käynyt kouluni pääkaupunkiseudulla ja tehnyt työni vähäväkisessä, mutta kauniissa luonto-Suomessa, minulta luulisi löytyvän neuvoja.

Käyn uudelleen lukemassa Dietrich Bonhoefferin elämästä.

Tuo itäsaksalainen pappi piti kiinni etoksestaan, ei hengestään.

Ei siis löyty minulta neuvoa, mutta sellainen aavistus minulla on, että jos 90% ihmiskunnasta ikään, sukupuoleen, uskontoon tai sosiaaliseen asemaan katsomatta kykenee toimimaan Schindlerin ja Bonhoefferin tavoin, miksi se sitten ei luontuisi minultakin.

Tosin yhtä olen usein miettinyt, ihan vakavasti.

Ovatko meidän johtajamme, jotka todella kykenevät valtaa menestyksellä käyttämään niin sodassa kuin rauhassakin sen 90%:n joukossa vai ovatko he juuri niitä, jotka pelastavat pellavapäisen, sinisilmäisen oman lapsensa.

Maahanmuuttajia täynnään oleva kerrostalo saa sortua.