Hyvä Job, paha Jumala

Kuuntelin lempipuhujani tekemää haastattelua teodikeasta.

Onko paha määritettävissä Jumalan kautta.

Vai voidaanko sitä kautta määritellä vain naispappeutta, homojen vihkimistä ja ry-läisten sisäisiä oikeudenkäyntejä?

Haatasen Kallen vieraana on tohtori (teologia), joka ei saa sanomaansa minulle asti selkeäksi. Eikä Kallekaan saa sitä selkeytetyksi.

Sen nyt kuitenkin tiedän, että jos pääministeri heti ensi arkena twiittaa EU-neuvoston (”Huipparin”) jäsenenä tuomionsa äärioikeistolaisen liki natsi-populistin vangitsemista vastustavalla viestillään, voi olla naapuritontilla asuvalla yli seitsemänkymppisellä juristilla sanomista.

Mutta pahaa ja Jumalaa (siis YYA) ei siinä ratkottu.

No, asiaan.

Koska radio-ohjelma tuli samaan aikaan kuin vaarin hoitoon tuli tänään tasan 7 kuukauden ikäinen Piitu, tarvittiin melkoista keskittymiskykyä, että sanoma olisi voinut edes jotenkin mennä perille.

Jopa Wittgensteinista on teologi-tohtorilla uudempi ja vanhempi versio.

Job kuitenkin vähän avasi.

Hän teki paljon pahaa, mutta sai Jumalalta armon @ ”The End”.

Miksi?

Jos oikein ymmärsin, teodikea säätää, että pahan voi määrittää takautuvassa laissa ja oikeudenkäynnissä Säätytalolla ja pistää vastuulliset Katajanokalle vuosikausien ajaksi.

Samalla keinoin Mikkelin läänille meni moni, joka keräsi omia aseita piiloon sen varalta, että YYA jää säätämättä ja Unkarin-Tsekkoslovakian tie olisi oleva Suomenkin tie.

Se siis, mikä on paha, ei ole pahaa tekevän määritettävissä eikä hänen yhteiskuntansa oikeusasteissa tuomittavissa.

Tuomittavissa on vain se, joka taivaallisista (tai Kremlin) sfääreistä – jälkikäteen – kerrotun prejudikaatin perusteella tekona todetaan tuomittavaksi.

Ja senkin voi, ainakin ry:issä, omassa sisäisessä oikeudenkäytössä kuitata sovitetuksi, jos sellainen etelä-afrikkalaisen mallin mukainen totuus- ja sovintokommissio järjestetään. Herran (Ku Klux Clan) ristiveressä. Tuo käsite liittyy HS:n mielipideosastolla kirjoittaneeseen ”äärivihreään”, joka nimesi Petteri Saalaksen (Maailman ympäristö/ilmasto-”päällikkö”) ”Olkiukko”-nick-namella.

On siirrytty maalittamisen kautta ”nimittelyjen aikakauteen” (”Age of Dysphemisms”)

***

Saamelaisilla eteläafrikkalaistyypin komissio on aikeissa laittaa töihin.

Kts myös tv-ohjelmat ”Kaikki synnit” ja ”Ivalo”

https://areena.yle.fi/audio/1-50701575

Yksi kommentti artikkeliin ”Hyvä Job, paha Jumala

  1. En ymmärrä kommentoijan käsitteitä ”ohdake, nokkonen ym kommentoijat”, hyvän määrittelyyn en ulotu, ”puolueiden sisäisiä oikeudenkäyntejä” ei ole kohdalleni osunut

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.