Aurinko laskee länteen

Eilen jaksoin valvoa yli puolenyön seuratessani Clint Eastwoodin ohjaamaa ja tähdittämää elokuvaa Armoton.

Tarinassa paha ei saanut palkkaansa ja elokuvan ”Donald Trump” (Eastwood on tiukka oikeisto-republikaani) lopputekstien mukaan eli lastensa kanssa onnellisena pikkukauppiaana Tyynen meren rantakaupungissa kunnes sielläkin aurinko laski länteen.

Vaikka antiikin kreikkalaiset ja egyptiläiset jo tiesivät, että maa kiertää aurinkoa, me emme sitä tiedä.

Meillä edelleen ”ex orientae lux” – kiinalaiset tykittää parhaiten (paperi, ruuti, jin ja jang).

Asiaintila on tosi surkea, koska tiukan paikan tullen me kaikki tulemme marssimaan omien heimojemme capitol-kukkuloille putkipommit reppujemme sivutaskuissa. Uskossamme vahvoina siitä, että Trump sisällämme voittaa kukkulan herruuden – siellä suuressa lännessä, sen itärannikolla.

Toisaalta tarina länteen ratsastavasta Clint-vanhuksesta on soma.

Ihminen siirtyy toisiin taivaisiin sellaiseen suuntaan, joka ei toimi.

Ihmisen alla oleva planeetta kiertää eri suuntaan. Ihan täysin eri suuntaan, 180 asteen mitassa.

Olen tehnyt viimeisenä muutamana vuotenani tiliä sellaisista asioista, joiden on parempi olla revidoituja (tilintarkastettuja) aikanaan, kun oma aurinko laskee (tai siis oma planeetta kiertää oman akselinsa ympäri vastapäivään eikä vastoin päin).

Kun sielu vielä on melko ”terävä kynä 1946 syntyneiden penaalissa” (onhan siinä penaalissa muiden ohessa Donald Trump ja Paavo Väyrynen minua jonkun viikon iäkkäämpinä), on reviisioon runsaasti aikaa.

Verrattuna kuolinpesän etukäteis-siivoukseen tässä reviisiossa on vähän eri meininki.

Mitään ei heitetä pois, ketään ei potkita kannelta lankkua pitkin haikalojen syötäväksi, kaikki pysyvät kannella tai sen alla kunnes koko titanikki-niminen paattimme uppoaa.

Sellainen konmaritus on itse asiassa aika hauskaa.

Arktisen puskurikapasiteetin osalta se tarkoittaa, että kuluneet 14 vuotta ja niiden aikana kirjoitetut yli 4100 päivitystä ovat jo plakkarissa.

Niitä ei tarvitse elää uudelleen eikä selittää.

Tämän arktisen puskurikapasiteetin lisäksi minulla on tallessa yli 50 000 päivitystä sellaisilla ammattikuntani sivuilla, joita ei enää voi polttaa

Nettitaivaan eli avaruuden bitit ovat ikuisia.

Myös mustien aukkojen ympäripyöreä imu.

Kävin niitä ammatti-muistioita äsken vähän läpi kun heitin niiden haltijalle hyvästit.

Lähtö liittyi molemminpuoliseen suuttumukseen ja kyllääntymiseen, mutta ei voi sisältää tiedonrippeiden tuhon sallivia loitsuja.

Hyvässä lykyssä minulla on vielä vuosikymmen, pari aikaa vakuuttaa itselleni, että aurinko ei laske länteen eikä idästä tule erityistä viisautta.

Samallahan sitä voi yrittää opettaa niille, joita täällä tapaa.

Hyvää härkäviikkojen ja paaston aikaa aD (jaa) 2021.

5 kommenttia artikkeliin ”Aurinko laskee länteen

 1. Onko luuloa vai tietoa, etteivät Aasian vanhat kulttuurit ole tuottaneet ylittämätöntä kirjallisuutta, filosofiaa, lääketiedettä jne.? Eiköhän lännessä ainutlaatuinen Hippokrates saanut sieltä oppinsa, ja eiköhän Rabindranath Tagore ole yliveroinen lyyrikko koko maailmassa.

  Vaikka en ole koskaan käynyt psykiatrilla enkä psykologilla mutta koska olen paljon lukenut näitäkin aloja, ne kiinnostavat myös tämän blogin nojalla. Onko blogistilla harmainta aavistusta siitä, miksi kaikki koskaan tuntemani kaikkein viisaimmat ihmiset ovat kavahtaneet psykiatriaa ja neuvoneet toisiakin kiertämään sen kaukaa? Heihin kuuluu maan nimekkäimpiä ja ansioituneimpia eri alojen vaikuttajia.

  Onko psykiatri erityinen vallankäyttäjä? Entä onko hän aina jonkinlainen itseään casanovana pitävä tai sellaiseksi koulutettu, kuten eräs maan nimekkäimpiin kuuluva psykiatri sanoo Hesarissa?

  Entä kenen ansiota on, että psykiatrit aina kunnostautuvat, kun diktatuuria vahvistetaan? Onko psykiatrian kietoutumisessa puoluepolitiikkaan koskaan ollut minkään valtakunnan ongelmia?

  En toki odota asiallista vastausta, enhän ole ikinä saanut tässä foorumissa. Kas kun olen nainen, joka esiintyy omalla nimellään ja uskaltaa sanoa jotakin.

  Tykkää

  1. Mielestäni Kajanneksen kommentit, joita olen lukenut aika paljon, mutta jota ihmistä en ole tavannut kuin virtuaalisesti, ovat parhaastaan loisteliaita. Hyvä lisälukemisto löytyy

   BJP 165 22-34 (1994) ”291 World-Famous Men”

   Lukijan on hyvä pyrkiä erottamaan toisistaan psykiatrit, psykologit, psykoterapeutit ja terapeutit ja tekemään kunkin toimijan kohdalla johtopäätöksiään tapauskohtaisesti.

   Osaltani olen vapaasti arvioitavana

   Tykkää

 2. Tämä on maan ehkä ainoa postmodernistinen blogi. Sopivan ärsyttävä, ja niitä harvoja asiantuntijafoorumeja, jotka pitävät esillä kaunokirjallisuutta.

  Fiksu professori kertoi, missä on suuria aikaansaaneitten ainoa yhteinen nimittäjä. Tutkitusti se on, että he ovat olleet koulussa kapinallisia. Siinä tutkimuksessa ei väitetty heitä mielisairaiksi.

  Suurimmissa kirjailijoissa on psykiatreja (Parland) ja heidän pitkäaikaisia potilaitaan (Hesse). Kirjallisuuden ahmijaa kiinnostaa yhtä vähän heidän mahdollisesti potemansa akne, rannemurtuma ja lenssu kuin heidän mielenterveytensä häiriöineen. Silti yksi ja toinen tutkija saa nimeä paljastamalla keltaisessa tuotannossaan niitä. Olisikohan heidän parempi keskittyä omien vaivojensa paljasteluun ja jättää niin elävät kuin kuolleet runoilijat rauhaan?

  Yhteiskunnan ja kulttuurin kannalta olisi tärkeämpi selvitellä eliitin edustajien sairautta ja terveyttä. Taiteilija on usein yksinäinen susi, professori ei ole sitä. Jos yliopiston yksikössä likimain joka professori on 50 vuoden kuluessa eläköitynyt mielisairauden tai neurologisen sairauden runtelemana, he ovat todennäköisesti tuottaneet paljon hallaa. Siinä olisi tutkimista.

  Olemme tavanneet Kahdeksassa vuodenajassa, josta esitelmöit järjestämässäni Jyväskylän Talvessa. Loistava esitelmä, kiitos siitä.

  Suomi tarvitsee kirjailijoita ja psykiatreja, joka ymmärtävät, auttavat ja parantavat. Enemmän psykiatreja, vähemmän psykologeja eikä ollenkaan henkiparantajia eli henkiterapeutteja.

  Ammattiosaaminen on rautaa, vaikka tänään yksi ja toinen työelämässä oleva ja 65+ joutuukin oto. olemaan harrastuspohjalta sairaan-, lähi- ja mielisairaanhoitaja.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.