Tabu

Koska nettikeskutelujen käyttäjistä merkittävä osa on ”vapaamatkustajia” eli emme maksa yhteisöjemme jäsenmaksua enää koskaan, mutta nautimme kaikista vanhan liiton SoTe – eduista, en pidä outona, että niin moni juoste täyttyy kannanotoista, jotka juontavat modernin ajan Sigmund Freudin impakteista, jotka hän on johtanut ihmiskunnan tiedossa olevasta historiasta antiikin tarinoita painottaen.

Suomessa eräs vähiten suosituista Freudin näkemyksistä on 1913 ilmestynyt ”[i]Toteemi ja tabu[/i]”.

Freudin väite on, että perheessä (suvussa, kansassa, kulttuurissa…) pojat liittoutuvat isäänsä vastaan tappaen hänet.
Merkittävin motiivi on ratkaisematon rakkaus-draama ja tragedia omaan äitiin.

Ihmiskunta elää aikaa, jona suuri osa merkittävistä ”johdatuksista” syntyy sellaisten isien ohjauksessa ja sallimuksesta, joiden monen nuoren soturin mielestä kuuluisi olla jo kuolleita.

Norjan, Ruotsin, Tanskan, UK:n, Venäjän, Kiinan, Saksan, Vatikaanin ja USA:n pääMIEHET (Elisabeth II, Margareeta II ja Die Mutti ovat joukon naiset) ovat edustavia esimerkkejä.

Viime vuosina yhä useampi tuntemani tarinaansa kertova kärsii tästä asiain tilasta, mutta ei saa ”kaiken maailman Vastaamoista” apua tai ymmärrystä asiassaan tai tuskassaan.

Juha Hurme, Kjell Westö, Tommi Kinnunen….

Psykoteapiasta, KELAn sadalla miljoonalla vuosittain tuetusta, on tullut ”ratkaisukeskeistä” ja sen oleellisimmat elementit voimme lukea viikottain naistenlehdistä tai Helsingin Sanomien torstain ja lauantain numeroiden ”terveys ja perhe”-sivuilta.

Sekä tabu että toteemi ovat ainakin suomalaisessa tai ”valkkareiden” kulttuurissa aivan ilmeisesti vaiettavia – niinkuin Freud asian kirjoituksissaan ennustikin.

”[i]Koska huomaan olevani vanha[/i]” ja [i]”Papan eläkepäivät ja -yöt”[/i] olkoot niiden muutaman nettiavaruuden Homma-, Vauva- ja Suomi24-sivuille kirjoittavan metusalemin julistamina kalpea näyttöni siitä, että näin voisi olla.

Neuvo?

Ei ole minulla tähän neuvoa.

Omien neuvojieni muistoksi vein Rovaniemen hautuumaan ”vieraskivelle” eilen lasteni ja lastenlasteni kanssa muutaman kynttilän.

Siellä niistä tulee osa maailman valtamerten mikromuovin ja CO2-peräisen ilmastonmuutoksen perhosensiiven iskuja,

4 kommenttia artikkeliin ”Tabu

 1. Sori, en oikein tajunnut koko jutusta mitään. Toteemi ja tabu on luettu joskus miljoona vuotta sitten, mutten muista enää. Itse pidän tuota ”isänmurhaa” lähinnä nuoren miehen itsenäistymisenä, eli isän auktoriteetin ulosmittaus.? Ja ikävä kyllä Freudin monet jutut on hylätty, kuten luultavasti ehkä koko oidipuskompleksi? Muutenhan Freudin kaikki suomenkieliset opukset ovat luettavaa tavaraa…jos ei muuta, niin itsetuntemus, ja yleissivistys….liittyen yleisesti mielenterveysongelmiin. Oikein mielenkiintoisia tapausesimerkkejä, kuten esim neuroosien puolella. Freud oli uranuurtaja…ja kinaili mm Jungin kanssa, kuka taas taisi harrastaa symbolismia jne jne…..ja siihen aikaan yksi sun toinen psykka yritti päästä sinne kalifiksi kalifin paikalle. Freudin nimi toki jäin ehkä parhaiten siihen aikaan historiaan. Mutta ei siis ollut oikeassa läheskään kaikessa. Psykka on aika yksilölaji, joten jokainen asiakas on omansa.

  Haudoilla käynti on ”hauska” juttu psykologisesti ajatellen, kun kuolleet eivät enää oikein ruumiillistu…ja siis kynttiltä sun muut ovat eläviä varten – mutta mietin välillä, että miksi sitä hautaa itsessään on käytävä katsomassa ? Eikö muuten muista….vai saako siitä vain oma mieli kiksejä siitä, että on ”hyvä ihminen” ? Omaa palkintoa” siis…ja omantunnon rauhoittelua siitä, että tekee jotain, mitä ”kuuluukin tehdä”. Aika opeteltua, voisi kuvitella. ? Ehdollistettua ?

  ”Vanhan liiton sote””””….. mikä se on. Jokainen suomalainen, kuka maksaa veroja– maksaa siis sairaalahoidoistaan, ambulansseista ja muusta siihen kuuluvasta.. Liftarit tuolta muualta ovat oma sarjansa, ja heidän kulunsa kuuluisi suvakkijengin maksaa, kun ovat tänne laskeneetkin. Jokainen euro, mikä menee (se n. miljardi vuodessa) näille liftareille….on pois itse suomalaisten varoista. Joku siis saa siitäkin ”hyvän mielen ja kokee itsensä hyväksi ihmiseksi”===suvakit…..mutta itseasiassa lupaa ei ole vaalien muodossa kysytty koko Suomen kansalta. Joku muu on avannut tämän kotomaan hollitupameininingin. Ei siis eduskunnan enemmistö—ainakaan vaalikopperossa. Eu:n liittymisen aikaan ei tosiaan ollut puhetta kymmenien tai satojen tuhansien maahanmuuttajien hyysäämisestä…ja heille rahanjaosta.
  jeps. eb

  Tykkää

  1. Kiitos upeasta kommentista – kohta kohdalta ymmärrettävää tekstiä.
   ”Vieraskivi” on sellainen, jonka alle on haudattu vain menneisyys, ei omaisia.
   ”Kaikki menee ohi paitsi menneisyys” sanoi muuan itäafrikkalainen pappi muinoin: I agree.

   Vielä kerran kiitos!
   Vain maahanmuutta-maininta osui varjoksi joka samalla kirkasti näkyvän.

   Tykkää

 2. Tämä mikhän tabu ole. Vaan entäpä tyärtej ja akkain osalta?

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.