Das Rapakivi

Olen syntynyt Salpausselän rinteillä.
Vanhempani eivät.

Sain syntymäsiunauksena, ikään kuin kummilahjana, kaksi asiaa.
Toinen on hyvät hampaat, toinen perintötekijöihini (geenit, epigeenit) verrattuna tasainen mielenlaatu.

Salpausselkä syntymäalueellani sisälsi paljon rapakiveä, Das Rapakivi, jossa taas on paljon fluoria (hampaat) ja riittävästi litiumia (tasainen mieli).

Edelleenkin hammaslääkärini ihmettelevät, miten tässä korkeassa iässäni minulla onkin niin paljon jatkuvasti kipuilevia hampaita suussani, joka on kuitenkin noille hampaille liian pieni.

Psykiatrina ihmettelen joskus, miten huolimatta vahvasti rankkaa luovuutta tihkuvasta sukutaustastani olen vain hiukan epävakaa, mutta en juurikaan bipolaarinen (synkän masentuneesta holtittomaan vauhtiin altis).

Kuljeskelin viime vuosituhannella usein Lapin viddoilla, selkosilla ja selänteillä geologi-ystäväni kanssa (Ilkka, requiescat in pace).

Hän oli urallaan löytänyt yhtä ja toista arvokasta, nyttemmin lähinnä Vihreät rp puolueen kauhuksi, suomalaisesta ja lappilaisesta maaperästä.

Mutta en näistä ”suurkuusikoista” nyt aio jatkaa.

Yksi hänen havaintonsa, jota hän eri tavoin lappilais-jokivarsissa tarpoessamme ja kultaa huuhtoessamme mainitsi, oli ”Das Vihreäkivi”.

Mikäs se on?

Se on sellainen alue ja kallioperän laatu Lapissa, jollaiselta löytyy vaikka mitä.

Mainitsin maaperäkarttoja katsellessamme, että se on liki sama alue, jossa on tehty aika lailla itsemurhia, murhia ja yrityksiä näihin.

Jäimme miettimään arvometallien ja arvottomien käytöstapojen liittymistä toisiinsa.

Luen perjantain lehteä (Lapin Kansa 3.7. 2020).

Siinä mietitään, mistä mahtaa johtua, että nimenomaan Lapissa ja erityisesti vieropalkisen naiset eivät tahdo ”riittää” heitä kuntien johtoon valinneille jäärille.

Kiinnitän huomiotani Ilkan ja omaan havaintooni.

”Das Viherkivi”.
Tekeekö se asujan ”kateelliseksi”?

Luen aamun Helsingin Sanomien ”Keskustelua” osastosta suomalaisten – nyt jo emeritus – tiedemiesten pohdintaa siitä, kuinka pienillä todisteilla niinkin moni epidemiologi ja infektiolääkäri niinkin paljon sars-CoV-2-RNA-viruksen vaikutuksista todistaa.
Etelä-Afrikan norsuistakin jopa.

Kirjoittajien mielestä tieteenfilosofian tähdellisimpiä asioita olisi kyetä epäilemään havaintojaan ja testaamaan niiden alttiutta falsifikaatiolle (”vääräksi osoittamiselle”, kyseenalaistamiselle).

Tai edes uskallusta sanoa viime talvena usean ammattilaisen ”Teema”-kanavalla seuraamassani Skavlan-tv-ohjelmassa (ruotsalais-norjalainen ”Arto Nyberg”) lausuma vastaus vaikeisiin kysymyksiin tuntemattoman edessä:

”En tiedä”, ”Jag vet inte”, ”this we don´t know”.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006559226.html

3 kommenttia artikkeliin ”Das Rapakivi

 1. Onko joku kuullut suomalaisen toimittajan, myyjän, kandin tai professorin sanovan: en tiedä. Päivö Oksala tosin kertoi, että hänellä on yliopistossa kuusi laudaturia mutta mitä enemmän hän opiskelee, sitä vähemmän hän tietää.

  On se niinkin että kun tyhmä ja viisas tapaavat, vain toinen oppii paljon.

  Itsestään paha pappi Jukka Kemppinen saarnaa.

  Ja ei vihapuhe aina niin perkeleellistä ole kuin vihateot, esim. päätännässä, hallitsemisessa, verkkokalastuksessa, alistamisessa, nepotismissa, työpaikoissa ja professoreilla.

  Törkeydet tehdään tieten tahtoen. Puoluepolitiikka, opiskelut ja opiskelemattomuus ovat huono mutta paljonpuhuva arvostuksen mitta, kun sillä mitataan kirjailijoita, toimittajia, työllisiä, työttömiä, tuttavia, vihollisia. Ihmisiä.

  Tykkää

 2. Isäni päätti sotaan lähtiessään, ettei surmaa ihmistä sielläkään. Ja piti lupauksensa. Tässä militaristis-nationalistisessa maassa on syytä olla ylpeä hänestä, ja olenkin.

  Ihmiset havahtuvat kuin unesta, kun aiheeksi tulee sota. Silmiin syttyy tuli, ja sanat vyöryvät suusta kuin ammukset.

  On hienoa kun on keskustelua, blogissa. Tervetuloa keskustelemaan blogiini. En vihaa kommentoijiani. 🙂 Mutta toivottavasti et taas sano minua raakalaismaiseksi, kuten taannoin siellä. Vaikka ei se mitään, ei se minusta kerro.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.