Collateral Damages

”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne” jaettiin joku aika sitten suomalaiselle, USA:ssa työskentelevälle tutkijalle.

Häneltä kysyttiin viikko sitten suomalaisessa radiolähetyksessä kantaa nyt meneillään olevaan uuden ajan 13. pandemiaan, jonka ihmisuhrit ovat näistä pandemioista pienimmät niin absuluuttisina kuin suhteellisinakin lukuina.

Bengt Holmström vastasi täsmälleen samoin kuin minä vastasin tammikuussa, kun huomasin kaikkien kiinalaisturistien riisuneen Rovaniemellä maskinsa.

Myös ne riisuivat maskinsa, jotka tulivat sairaalaamme kahdeksi päiväksi kuvaamaan ajankohtaisen pandemiaksi kehittyvän virustaudin hoitoa.

Taudin nimi on Covin-9, sen aiheuttaja on sars-CoV-2 ja sitä kutsutaan koronaksi.

Holmström ja minä olemme huolissamme samasta asiasta.

Ei itse coronaviruksesta (joka on sitä paitsi täysin kuollut partikkeli, ikäänkuin pölyhiukkanen, joka saa kisssojen, minkkien ja ihmisten solut hamuamaan sitä kuin heroiini pahasti huumekoukussa olevaa).

Holmström käytti sanaa ”pelko”, samaa sanaa käytti Suomen kenties viisain infektio-opin (emeritus) professori Peltola. Hän muuten on erinomainen laulukuoron johtaja.

Itse olen alkanut pelätä kahta asiaa.

Ensimäinen on oma ääneni. En saata enää sietää sitä. Siksi kävelen pitkiä retkiä päivittäin, ettei minun tarvitse käyttää ääntäni ja sietää sitä, mitä se ääni sanoo.

Toinen on oma fyysinen olemukseni. Vastenmielinen, ylipainoinen, ruokkoamaton ja huonosti puettu 73-vuotias mies.

Ei ihme, että nuorten naisten hallituksemme Suomessa haluaa tällaiset ”collateral damages” – oliot pois joko näkyviltä tai päiviltä.

Kotikaupungissamme on valtavan kaunis niemi alueella, jossa Suomen kenties ”paras koskaan” kultakauden kuvataiteilija kuoli tarkoituksellisesti huonon hoidon seurauksena v 1909.

Alueen nimi on ”Sairaalaniemi” ja sinne aiotaan rakentaa monikerroksisia taloja.

Kyllä se pelottaa, siinä kuin tämän vuoden kevättulvakin.

Vain se tulva menee ohi, mutta pelko omaa ääntä, ulkonäköä ja Sairaalaniemen kaavoitusta kohtaan jää.

Sitä kutsutaan termillä

Collateral Damages

2 kommenttia artikkeliin ”Collateral Damages

  1. Sairaalaniemen kaavoituspäätösten osalta olet auttamatta myöhässä. Vaikket edes olisi, niin noissa kähminnöissä liikkuu niin isot rahat ja kunnallispoliittiset intressit, että yksittäisen kuntalaisen rahkeet eivät riitä yhtään mihinkään. Voi olla, että tätä koronahässäkkää seuraava taantuma siirtää rakentamista joillakin vuosilla, mutta siinä kaikki.
    Jos tuolla ’paras koskaan’ kuvataiteilijalla tarkoitat Juho Kyyhkystä, niin, no, makuasioitahan ne…

    Tykkää

    1. Sairaalaniemen kaavan kanssa EN ole myöhässä, joskaan en ole enää päättämässä, jos en uudelleen vaaleihin lähde vuoden päästä

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.