Maltin ja Tolkun aika

Kun tätä Suomea laitettiin kuntoon II maailmansodan jälkitilassa, siihen urakkaan sisältyi paljon malttia, tolkkua ja intohimoa.

Intohimon myötä maahan syntyi 1 300 000 lasta kahdeksan vuoden aikana. Se on 800 000 ihmisentainta (kaksi kolmannesta) enemmän kuin tavallisina aikoina.

Noita miljoonaisia ihmisiä varten rakennettiin koulut, terveystalot ja työelämä.

Loput saivat nuo ihmiset, joiden joukossa olen vaeltanut, hoitaa itse.

Kaksi asiaa siihen kuitenkin vielä sodissa eri tavoin kärsineet rakensivat ”varuiksi”.

Totalitaarisen maanpuolustuksen järjestelmän ja tavan erottaa jyvät akanoista mittaamalla kehittyvien ihmisten tolkkua ja malttia.

Ne, jotka rakensivat sodanjälkeistä Suomea, luottivat siihen, ettei tytöistä niin tarvitse välittää.
He osaavat hoitaa asiansa itse, isommin välittämättä.

Mutta pientä maata ja sen julleja suuren itäisen naapurin ja ahnaan lännen välissä ei voitu pitää yllä ilman totalitaarista maanpuolustusta.

Eikä Suomen miehiä saatu jaettua eri käyttöluokkiin ilman tolkun ja maltin mittaamista.

Lisäksi Suomen terveystaloille tarvittiin Mauri Sariolan mallilla rakennettuja opettajia ja lääkäreitä. Sellaisia kuin Pekka Peltonen ja Sariola itse.
(kts Ei loitsu eikä rukous, Gummerrus 1960)

He eivät olisi osanneet mitään ilman niitä naisia, jotka olivat – ja ovat – opettamatta sekä tolkkuja että maltillisia. Ja intohimoisia.

Poikia varten tarvittiin mittari, jonka nimi on p(alikka)testi. Sillä voitiin arvioida, kuka kuuluu esikuntaan, kuka töpinään ja ketä pitää vähän enemmän perään katsoa.

Nyt meistä ”mitatuista ja totalitaarisesti kasvatetuista” on jäljellä enää alle kaksi kolmannesta ja senkin intohimonsa jo menettämässä olevan joukon lähtölaskenta on hurjassa vauhdissa.

Meidän perillisiämme ei enää mitata p(alikka)testeillä eikä heillä ole repuissaan totalitaarisen maanpuolustuksen oppikirjoja.
He puolustavat koko maailmaa.
Kuka tolkusti, kuka maltilla, kuka kummallakin. Ja intohimolla.

Tässä kirjoituksessa keskeiset ihtohimo, tolkku ja maltti on syytä lopuksi määrittää.

Tolkku on ihmisen älykkyys, intelligenssi. Sekä IQ (matemaattis-hahmottamis-luovuus) että EQ (tunne-älykkyys muiden kohtelussa ja itsearvioissa).

Maltti on resilienssi. Se tarkoittaa ihmisen tai minkä tahansa elinsysteemin muovautumisvalmeutta kun intohimot, tsunamit ja koronat jylläävät.

Sekä IQ, EQ että resilienssi ovat mahdollisia melko luotettavasti mitata lyhyessä ajassa, jos mittaajan oman maltti ja tolkku ovat riitävät.

Useimmiten ei näin ole.

P(alikka)testi on tai pikemminkin oli kutsuntaikäisten älykkyyttä ja johtamisominaisuuksia mittaava kysymys-sarja (kts MMPI).

Intohimoa ei ehkä ole mahdollista mitata kuin jälkikäteen.

Erityisesti näin keväisin lintuja, jäniksiä ja muita luonnon luomia viedään kuin pässiä lieassa – tai mieluiten ilman.

”Paistettu bekkasiini” (Carl Michael Bellman, kevätlaulu).