Leijonaa ma metsästän – Tahdon saada suuren

Olen saanut etäisyyttä siihen, miten maailmassa päätetään liki kahdeksan miljardin ihmisen asioista, nyt pian puolen vuoden ajan.

Viimeinen kontakti oli mentorointi eräässä vaalissa, johon en osallistunut.

Etäisyyden kasvaessa yksi asia varmentuu vinhaa vauhtia.

Se maailma, sen käsitteet ja todellisuus, joka vallittsee sitovia ja merkitseviä päätöksiä tehtäessä on aivan eri asia kuin se todellisuus, missä kahdeksan miljardia sapiensia biosfääreineen vaeltaa.

Näiden maailmojen välissä on joukko timohaapaloita, tuomasenbuskeja ja pekkaervasteja, jotka yhdessä juonivat pimeissä – tosi pimeissä – kellareissaan. He kykenevät päättämään, minkälainen kuva syntyy näennäisesti avoimesta hallinnosta ja sen päätösperusteista kansalle, joka vielä osaa lukea Ilta-Sanomat ja katsoa 20:30 iltauutiset.

Alan olla, 34 vuoden PolKom-jeremiaadin jälkeen, jälleen sen kansan puolella, jonka edustajia lääkärinä olen reilun 50 vuoden aikana kohdannut.

Sen todella syrjäytyneen väestön läheisyyden aistiminen ei ehtinyt päätöskammareissa kadota, joskin sumu välillä iski.

Sen sumun seasta ilmestyneet jäävuoret yllättivät toistuvasti, vaikka olisi luullut, että olisin kummankin reviirini riittävällä totuudellisuudella ja tarkkuudella kyennyt kartoittamaan.

Surullisinta vallan kammareissa – olipa kyse uskosta, taloudesta, sodankäynnistä tai verkottuneista neuvotteluista – on vallan täyteys.

On aika sama, mistä vallasta on kyse, kun sen himo ja suhtautuminen siihen on todellinen ongelma.

Ratkaisematon ongelma.

Sitä ongelmaa ratkomattomana olen nyt vielä tovin katsomossa ja osaan hiukan lukea näkemääni ja kuulemaani.

Mutta kuten muuan tähtijalkapalloilija, joka luopui ”Litmasen” urastaan 21-vuotiaana, kertoo (Lapin Kansa 4.6.-19, s. A21,Fredrik Lassas)

On viisaampaa elää siellä, missä voi vaikuttaa ja jossa voi saada vaikuttamisestaan niin aitoa palautetta, että on pakko oppia lisää – elämä jatkuu niin kauan kuin siinä saa kokea ”Thaumazein”-tunteen.

”Miks hämmästyitte säikähtäin”

Kuvassa Puskurikapasitoija miettii Jäämeren radan sähköistämistä Rovaniemen asemalla – hallitusohjelman täky