Lehtimies vai journalisti?

Lapin Kansa – sanomalehti ei noudata hyvää lehti”mies”tapaa julkaistessaan 29.5. mielipide-osastollaan nimimerkin suojissa kirjoituksen, jonka moitteen kärki on käytännössä yksi rovaniemellä työskentelevä ammattiryhmä (psykiatrian erikoislääkärit).

Koska en vastaa nimimerkeille (ampukoot puskistaan), mutta tunnistan kirjoittajan edustaman asennemaailman, vastaan hänelle fb:ssa.

Vastauksen laadin siksi, että olen Lapissa lääkärin töitä tehnyt joulukuusta 1971 alkaen, joten tässä asiassa olen erään toisen kollegani kanssa asemassa ”primus inter pares”.

Antti Kokkonen ja hänen työhuonekuntansa hävetköön hiukan oman lehtensä linjausta tässä samalla. Lehti_miesten_ (journalistin) ohjeet ainakin nyt ovat ilmeisesti olleet mapissa Ö.

Kirjoittaja sinällään ei ole asiassaan väärässä eikä oikeassa vaan ”mieltä”, mutta hän esittää perehtyneenä ihmisenä aika monta väitettä, joille hänellä ei ole ”vedenpitävää perustetta” ja samalla ampuu selkään liki 30 psykiatrian erikoislääkäriä, joita Rovaniemellä on työn touhussa potilaistaan vastaten. Sitä vastuuta valvoo aika monta tahoa eikä nimimerkkikirjoittajilla ole tässä ”näytön paikkaa”; nimellään kirjoittavalla on sentää oikeus falcifikaatio-asemaan.

Yksi virhe korjattakoon: suomalaisessa ja eurooppalaisessa (EU) lääkärintoimessa diagnostiikka ei perustu amerikkalaiseen tautiluokitukseen DSM 3, DSM 4, DSM4R tai DSM5 vaan ICD-luokitukseen (ICD IX, X ja lähivuosina XI).
Siinä taas diagnoosikriteeteitä ei ole asetettu siten, että diagnoosi mitenkään erityisesti ennustaisi tai edellyttäisi hoitomuodon valitsemista.