Graalin malja Silkkitiellä

YLE-verolla on paljon hyvää antia syntynyt.

Eräs anti on ilmaston kannalta hieno historiallinen matkailu.

Yksi tuotantoryhmä kulkee ristiin rastiin Tellustamme ilmakehän resilienssiä kuluttaen, mutta samalla sadat tuhannet, jopa miljoonat voivat kotisohvalla maaten oppia Silkkitien rahat ja mausteet, valtameren pohjat ja merkkien salat.

Kiinan johtaja Xi on kotikaupunkini merkkihenkilö, koska hänellä on lausuttuja aikeita Lapin turismin, talviurheilun ja sotilas-turvallisuuden saroilla.

Sama mies on jo valloittanut Afrikan & Etelä-Amerikan ja valloittamassa Venetsiaa, joka Marco Polon aikana eli aivan äsken vielä oli maailmankaupan keskus.

Suomen Yleisradio on näyttänyt juuri hankkimansa kahdeksanosaisen ”Merkkien salaisuudet”-tuotannon, jossa kaikkea tällaista käsitellään satojen, tuhansien, jopa kymmenien tuhansien vuosien ajanjaksolta.

Punatukkainen viikinki-valtiatar Liisa on kulkenut hoikkaisen Sancho Pancho- ystävättärensä kanssa kamerat suristen siellä täällä ja tietänyt meille sitten kertoa, miksi Wittenbergissä on emäsika kirkon ulkoseinustalla tai miksi Dan Brown valehtelee kirjoissaan maailman symbolismin herkällä ja upottavalla suolla.

Olen itse matkaillut Simo-vaarin yllyttämänä 1950-luvun alusta alkaen sen verran, että hiilijalanjälkeni kestää vertailun liki kenen kanssa vaan.

Kivet maailmalla olen nähnyt, kirkot ja temppelit samoin. Eri värisiä ja rotuisia kanoja, käärmeitä, koiria ja lehmiäkin olen tullut syöneeksi.

Nyt juuri minua vähän pelottaa se havainto, joka perustuu omaan matkailuuni, ei pelkästään muiden Vasco da Gamojen tekemien matkojen raportteihin.

Pelko on siinä, että ihmiskunta, joka 1500-luvulla oli nykyiseen nähden (määrä ja kyky tuhota ilmastoa, vettä ja vainioita) murto-osa, haluaa palata tuohon James Cookin, Vasco da Gaman ja Kolumbuksen aikaan.

Itse asiassa siitäkin vielä tuhannen-pari vuotta taaksepäin.

Italian mafiosot ja Kiinan keisarit ovat löytäneet toisensa ja alkavat taas kuljettaa siirtomaatavaroita idästä länteen. Sahramin ja kaardemumman ohella sieltä tulee myös sodankäynnin, räjähdysaineiden ja paperinvalmistuksen tietoa.

Mutta ehkä tärkein Silkkitie-viesti on se pelottavin.

Olen omassa työssäni antanut sille nimen 7 + 11.

Toivon hartaasti, että YLE tekee jatkokauden ostosopimuksen Liisan ja Ellan kanssa. Että he pääsisivät ”Merkkien salat 2.0”-kautensa avulla kertomaan meille sohvaperunoiksi muuttuneille tohtori Livingstoneille, miksi emme pelkää niinkään Putinia, Trumpia tai Xi´ta vaan tuota 7 + 11 – havaintoa.

Merkkien salat – ohjelman 1.0 neljä tunteroista löytyy YLE-Areenalta, suosittelen lämpimästi.

Jos ei muuta niin sen selvittämiseksi, mitä tuo Wittgensteinin, ups: Wittenbergin, kaupunginkirkon ulkoseinällä olevan emäsian kohdalla asfaltissa oleva kaivon kansi pitää allaan.

Ja mitä se merkitsee Halla-ahon, Suomen eduskuntavaalien ja toisen kielitieteilijän (Melanchthon) kenttäverkostossa.

Aamun kuva ”Ex orientae lux”, ups: ”oriente”

Yksi kommentti artikkeliin ”Graalin malja Silkkitiellä

Kommentointi on suljettu.