Thank God It´s Friday

1970-luvun lopulla olin useita vuosia kestäneessä hallinnon koulutuksessa. Tuossa prosesissa kysyttiin ensi aluksi, miksi siihen olin hakeutunut.

Kerroin kirjallisesti, että halusin nähdä, miten maa pyörii ja voiko siihen vaikuttaa.

Sain vastauksen koulutuksen aikana eräältä valtionvarainministeriön korkealta virkamieheltä, jolla oli tuuheat viikset ja harmaa puku:

”Kuulehan Antti, sinun on tajuttava, miltä tuntuu entiseltä huipputekijältä Lapinlahden siltojen alla ja samalla sinun pitää oivaltaa, miten itse et joudu sinne”.

Lapinlahden siltojen alla kokoontui sellainen klubi, joka oli menettänyt Suomea tehdessään kaikkensa eikä sieltä yleensä enää noustu kiitoon.

”Jotta tämä olisi mahdollista”, jatkoi neuvos, ”sinun on oltava yhtä aikaa avaruusaluksessa, Caravellessa, Cesnassa, Savon radalla ja Kuopion torilla”.

Olen viime vuosien mittaan usein miettinyt, oivalsinko elämässäni tämän mittakaavojen erilaisuuden ja velvoitteen itse viihtyä noissa kaikissa ”sfääreissä”.

Juha Hurmeen, Jussi Valtosen, Risto Isometsän ja Olli Jalosen Taivaanpallojen kera minä sitä olen miettinyt.

Neljän suomalaisen Finlandia-tason kirjailijan kanssa.

Kun välillä olen tarvinnut palauttamista arjen haasteisiin omassa elämässäni, olen tarttunut Katja Ketun tai Eeva Joenpellon tarinoihin. Oikein naattina kelpaa lääkkeeksi Eeva Kilpi.

Mutta yhtäkään sellaista kertomusta en tunnu sietävän, jossa minun oppilaan rooliltani edellytetään joko – tai – valintaa.

Siis niin, että minun pitäisi lääkärinä, lukijana, päättäjänä tai lasten kasvattajana (vaimon kasvatettavana) olla analyyttinen TAI holistinen.
Kaikkea syleilevä tai yksityiskohtien virheitä ja onnistumisia arvioiva.

Tuo vaimon kasvattaja-rooli tarkoitaa sitä, että hän valitsee kahdessa tapauksessa viidestä, mitä kirjaa milloinkin yritän lähteä kehittämään itselleni palavaksi pensaaksi.

Lapseni puolestaan antavat minulle joulu joulun jälkeen Mitä Missä Milloin – kirjan, ”ettei Papalta totuus unohtuisi”.

Aristoteles ja Carlo Lovelli:
”Aika on muutoksen mitta. Jos mikään ei muutu, aikaa ei ole”
(Helsingin Sanomat Viattomien lasten päivänä 2018, s B10)

kuva: Tekniikan Maailma 1 / 2019, jossa sivulla 17 kerrotaan: ”Thank God, It´s Friday”.

Siinä ei kerrota, että Jumala loi maan ja kaiken muun seitsemässä päivässä, ei viidentenä päivänä (It´s Friday)