Muutamme asenteemme suunnitelluksi todellisuudeksi

Saunan lauteilla illalla tuli puheeksi mielenkiintoinen asia: jonkin alueen ihmisten usein nopeastikin muuttuvat asenteet tapaavat muuttua vastaamaan suunnittelun kautta todellisuutta.

Valitettavasti tuo värkki toimii jälkijättöisesti.

Siis siten, että suunnittelu perustuu usein väestön asenteisiin, jotka ovat suunnittelun muuttuessa todellisuudeksi jo muuttuneet aivan toisenlaisiksi.

Siksi siis laatuisatkin suunnitelmat ovat todellisuudeksi muuttuessaan kaikkea muuta kuin sitä, mitä toteutumisajankohdan ja sen jälkeisen ajan asenteet ovat.

”Väärin suunniteltu” on lyhyt, mutta julma tuomio.

Voiko suunnittelu sitten ottaa huomioon sitä, mitkä ovat asenteet silloin, kun suunnitelmat ovat muodostuneet arjen todellisuudeksi.

Kun 1960-luvun lopulla Suomeen ja muihin Pohjoismaihin suunniteltiin uutta koulu- ja sairaanhoidoverkostoa, ei asennemaailma ollut suunnitelmien toteutuessa kovin paljoa muuttunut.
Noita suunnitelmia päästiin poliittisella voimalla toteuttamaan niin joutuisasti, ettei vox populi ollut ehtinyt muuttua.
Ja niin tuli hyvä peruskoulu, PISA-kelpoinen.

Näin tuli myös hyvä terveyskeskus- ja keskussairaalaverkko, jossa oli riittävästi osaamista, henkilökuntaa ja intoa hoitaa sekä sairauksia että vaalia terveyttä.

Entäpä nyt?

Koko koulutusjärjestelmä on vahvassa tsunamissa ja sosiaali- ja terveys-verkon muutos viipyy niin pitkään, kuntien maakunniksi muuttumisesta puhumattakaan, että asenteet käyttövoimana ehtivät kuihtua ja muuttua aivan muuksi.

Suunnittelu on hajonnut, toteutus ei löydä rahojaan ja kaikilla on aina vain pahempi olla.
Jopa itsemurhat ovat lähteneet uudelleen lisääntymään.

Ei auta, että päihteiden käyttö on vähentynyt, koska nuoret eivät ”selvistä päin” enää halua tehdä niin paljon tulevia maksajia, että uudet värkit saisivat rahoituksensa. He hankkivat kissan, koiran, undulaatin tai marsun hoivaviettiänsä purkamaan.

Ongelma on iso ja vaikuttaa voittamattomalta, mutta se ei ole täysin vailla ratkaisua.

Suunnitteluun pitäisi vain saada sellaisia elementtejä, jotka sekä johtavat joutuisiin toteutuspäätöksiin että kelpaavat äänestäjille ja käyttäjille riittävän hyvin suunnitelmien joskus toteuduttua.

Mistäs sellaisia elementtejä saisi?

Sellaisia, jotka kelpaisivat suunnittelijoille ja niiden toteuttajille, mutta myös tuleville käyttäjille.

Sanokaapas muuta!

Ehdotuksia?

Kuva: Pohjoisen kartta silloin, kun sen arktinen rakenne oli nykykäytäntöön nähden aika lailla toisenlainen