Pitäisittekö tunkkinne, bitte sehr!?

Kun kaltaiseni nopeasti omaksuva, tulistuva ja rauhoittuva tiedon- ja kokemuksenrakastaja ja -hakija lyö tossut kantapäät sauhuten kävelyuralleen ”stop”-merkein, on laboratorion paikka.

Muodostan itselleni koetilanteen.

Mitä tapahtuu, kun vuodessa luopuu vaikuttamisesta ja sitten jää katsomaan, mihin vielä tarvitsee sitä tietoa, jota on liki koko elämänsä kerännyt käskystä ja sittemmin itse isolla halulla.
Siis syyskuun alusta 1952 alkaen, jolloin astuin kansakoulun portaita Eva Parosen ohjaamalle ensimmäiselle A – luokalle.

Kun vuosi sitten olin viimeisessä Eurooppa-kokouksessani ja kolme yötä sitten vastaanotin lappilaislähtöiseltä nuorelta Heikki Autolta vastaan Rovaniemi-standaartin, olivat ovet kiinni.

Suljin ne ulkoapäin. Kaupungintalon ovet, maakuntahallinnon ovet, kirkon ovet, äänestäjien minulle avaamat.

Mistä tiedosta olen toissapäivän jälkeen ollut kiinnostunut?

Siellä laarin pohjalla on muhimassa loputon määrä tietoa ihmisen käyttäytymisestä, sen perusteista ja mahdollisuudesta vaikuttaa siihen. Kyse on erikoislääkärin 50 vuoden kokemuksesta. Kymmenistä tuhansista tavatuista potilaista, sadoista tuhansista tapaamisista ja gigatavullisista tutkittua tietoa siitä, miksi ja miten. Se tieto on vielä jonkun vuoden – toivon mukaan – täydessä kulutuksessa ja uusiutuen riittävästi.

No, testataanpa tiedon janoa

Tänä aamuna postilaatikossa on kolme lehteä: Lappilainen, Helsigin Sanomat ja Lapin Kansa. TV:ssa on pari sataa kanavaa ja radio vinguttelee ykköskanavalla klassista.

Mihin huomio halulla kiinnittyy.

Hittojako se muille kuuluu.

Pitäkää tunkkinne, fb:nne, APK:nne, twitterinne ja katsokaa aamun kuvaa, jossa rovaniemeläislähtöinen, Berliinissä jo vuosia asunut taiteilija on sekoittanut sopivasti erilaisia aineksia ja maalannut taulun.

Hän myisi sen muutamalla tonnilla, mutta mie en osta.
Popsin aamun lääkkeet ja lähden vastaanotolle. 8-10 potilasta.

Kuva: ”Taivaanpallo” eli ”Traumvision” (Eemeli Karila, 2018; esillä Rovaniemellä Arktikum-keskuksen galleria Valo´ssa)