Mateen mätiä

Aamun viestin saa juurensa siitä havainnostani, että tällä viikolla avattavan kirjaston kohdalla oli aikanaan VR:n makasiinien kokonaisuus, jonka puolesta pääkaupunkiseudulla taistelivat poliittisesti pisteitä keränneet Vihreät ja Vasemmistoliitto, jotka henkilöityivät Osmo Soininvaaraan ja Paavo Arhinmäkeen.

Olen tavannut käydä Pariisissa viimeisten vuosikymmenien mittaan aika usein.
Olen yrittänyt välttää muutamaa tietämääni asiaa.

En ole mennyt sinne kun tilanne on ollut niinkuin se oli v 1968. Silloin minulle riitti, että kävin syksystä 1968 Vanhalla ylioppilastalolla ja Neuvostoliiton suurlähetystön edessä.

En yleensä ole lentänyt Pariisiin, koska sinne on päässyt halvemmalla ja helpommin.

Myös erilaiset mielenosoitukset on näin ollut kierrettävissä eli tuohon kylään voi päästä aikataulunkin mukaan. Junalla, onnikalla, Renaultilla.

Yksi asia Pariisiin matkatessa kannattaa muistaa. Se on ankka.

Ankassa on sellaista syötävää, jota pariisilainen arvostaa yli kaiken.

Siksi tuon minulle vastenmielisen evään kuljettaminen Pariisiin on hyvin herkkä asia.

Sitä kuljettavat tahot tapaavat varmistaa palkkojensa nousun uhkaamalla lopettaa moisen tahnan kuljetuksen juuri joulun alla.

Yleensä rekka-, lentokone- ja juna-liikenteen työnantaja eli shareholderi on uskonut uhkaa ja näin on moinen eväs jouluksi jokaiseen pariisilaiskotiin ollut saatavilla.

Mutta se on ollut saatavilla vasta, jos muutaman päivän lakko on lisännyt kuljettajien palkkoja sen verran, että taas on ankanmaksa kulkenut.

Asia tuli mieleeni, kun huomasin lehdestä, että Helsinkiin on lappilaisten rahoilla rakennettu kirjasto valtakunnan vastenmielisimpään maisemaan.

Siinä maisemassa on Bio Rex, eduskuntatalo, Musiikkitalo, SanomaOY:n talo, Postitalo ja modernin taiteen talo.
Lisäksi siinä on Ståhlbergin, Kallion ja Mannerheimin ratsastajapatsaat sekä linja-autopysäkki, josta pääsee parilla eurolla Turkuun tai Rovaniemelle.

Nyt tuohon Oopperatalon, Finladiatalon, Suomen Sokerin ja Rautatieaseman kortteliin on pykätty kirjasto.

Sen johtaja, joka on vihreän polkypyöräilijä Oden vaimo, oli illalla TV-1:ssa Arto Nybergin vieraana.
Kts myös Ryhmäteatteri, Pengerkatu: ”Eduskunta I”.

Hän sanoi, ettei kirjasto, siis Oden vaimon Oodi, ole sellainen paikka, josta lainataan kirjoja.

Minun mielestäni Pariisi ei ole kaupunki, josta pitää ostaa ankan maksaa vaan paikka, jossa voi nähdä Mona Lisan ja kiivetä Eiffel-torniin.

Pitäkää Oodinne.
Perkele!

Onneksi asia on oivallettu Ranskassa, josta toissapäivänä oli esillä maamme ainoalla kulttuurikanavalla hyvä elokuva siitä, kuinka muut kaupungit (Lyon, Bordeaux, Pointiers) kuin Pariisi ovat sittenkin parempia, vähän niinkuin Rovaniemi, Salo tai Kouvola.

https://areena.yle.fi/1-4521224

Kuva: Pariisin keskustan liikenneympyrä, Sacre-Coer, Panthenon ja Catherdale Notre Dame, keskellä Arc de Triomphe (taiteilija Antti L., 2015)