Lääkkeet?

Lämmin aamu ja Lennukin taisi tulla kotiin Porista illalla.

Unennäöllisesti yö, erityisesti sen viimeinen puolisen tuntia, on ollut vilkas.

NON-REM-unta, jossa aivojen kovalevy re-loudataan. Iltayöstä se deletoidaan, keskiyöstä deletoidessa syntynyt myrkyllinen tiedo tuhotaan (amyloidi) ja aamulla herättyä ainakin minä otan lääkkeet.

Unien sisällössä tällä kertaa keskeisintä on ollut ongelmanratkaisu, joka jäi himppua vaille kaikissa esitetyissä kohteissa ja asioissa.

Ei se haittaa. Saunahan on tänään. Ja Ruotsin peli.

Ilmastonmuutos, kauppasota, brexit ja sote, mutta myös tekoälyn (artificial intelligence) äärimmäisen nopeata vauhtia edistyvä niskalenkki muusta luomakunnasta – kivet mukaanluettuina.

Hans Rosling, aika äskettäin kuollut ruotsalainen ajattelija, näki jättimenestykseksi muodostuneessa kirjassaan Factfulness asioita niinkuin minä vielä noin tunti sitten, ennenkuin otin aamun lääkkeet. Richard H. Thaler (Misbehaving) on myös nähnyt aamuyöstä unia, ”It´s so simple, dear Watson”.

Mitäs teen mie?

Mie otan ne lääkkeet, joita eri päiville olen annostanut eri määriä, koska lääkärinä osaan erottaa lääkkeet niiden hoitoon tarkoitetuista ongelmista. Huom! siis erottaa. En ratkaista.

Sitä varten on NON-REM-uni. Aamuöisin.

(kuva: -aLii- 7.7.2018 ”Lääkkeet?”)

Mitä se on?

Markku Siivola pelasti Lapin Keskussairaalan yskivät Nokian Mikro-Mikkopitoiset tietoverkot 1970-luvulla Apple2e-värkeillään ja sivumennen selkiytti minulle asemani lääkärinä, ihmisenä ja isänä, mutta ei aviopuolisona. Hänen vaimonsa, Pirjo Juhela,  pelasteli lappilaisia vanhuksia psykiatrisista syövereistä.

Nyt he pelastavat Lopen kuntaa ja Syrjän taloa.

Toiset näkevät ongelmia, kokevat umpikujia, mutta toiset ratkovat ja availevat niitä.

M.O.T.

Helsingin Sanomat 7.7.-18, ss D8-9

https://www.hs.fi/paivanlehti/07072018/art-2000005746592.html