Vedätys

Kaunis, tuuleton yö, auringon lasku tai nousu ei häiritse. Niitä ei näet meidän korkeudellamme, 63 astetta pohjoista, ole vielä kolmeen viikkoon.

Juuri tähän aikaan vuodenkiertoa ihminen on varustettu mahdollisuudella toimia parhaiten: kylvää, hoivata ja korjata.

Mutta juuri tähän aikaan vuodesta hänet laitetaan ”lomalle” muka lepäämään siitä, mitä hänen pitäisi tehdä.

Lomakausi osuu täysin pieleen ja siitä seuraa avioeroja, maksakirrooseja, itsemurhia, perheiden ja yksilöiden talouksien kaatumisia, vieraissa käymisiä ja erityisesti vääriä päätöksiä (SoTe, kunnan, firman ja valtion talousarvioiden eli ensi vuoden toiminnan raameja, hiihtohissejä).

Ne, jotka haluavat että asiat menevät ilman isompaa demokratian tai ”tilintarkastuksen” painolastia, myhäilevät savuisissa kabineteissaan. Arjen päättäjät surffaavat booking.com ja AirBnb-verkoissa ihan muuta mielessään.

Myös Luoja tekee samaa.

Se varustaa komean ilta- ja vielä värikkäämmän aamu-ruskon, mutta ei kerro, että sellainen tarkoittaa ilmakehän tuhoa, sadetta tulevalle päivälle ja kaikkea muuta ikävää.

Sekä Suomen eduskunta, sen hallitus että maan entinen ja nykyinen presidentti YK:n pääsihteereineen ovat tässä mestareita, mutta niin on liike-elämäkin.

Ihminen on rakennettu tekemään laatua ja määrää huhti-syyskuun välisenä aikana, mutta se ähkii ja puhkii sen laadun ja määrän loka-maaliskuun välillä.

Miksi?

Siksi, että ne, jotka tarvitsevat tyhmät ja hölmöt, ei kapinoivat ja vallakumousta miettivät käsivoimat ja vipuvarret, ovat asiat näin päättäneet.

Ketä ovat ne?

Mietitäänpä sitä.

Hyvää lomaa ja paljon aurinkoa: ihosyöpien määrä valkoisen valtaväestön joukossa on voimakkaasti lisääntymässä.

Ja päivetys eli kaunis, pukeva rusketus TV:n sää- ja uutistoimittajilla. Ei Nigerian  eikä somalian pakolaisilla.

Juhannus on vasta nousuviikolla.

Aamun kuva (-aLii- 14.6.2018) on taulusta, jossa viisas katsoo kauas maanpiirin ulkopuolelle (taiteilija Hanna Kanto)