Maisesta kunniasta – Gloria Mundi

-1C, mutta Rovaniemen Lainaanselän jäänlähtömerkki, joka näkyy aamun kuvassa oikeanpuolimmaisena (2.4.-18), on varkain yöllä lipunut Jätkänkynttilä-sillan ali.

Olin äskettäin tilaisuudessa, jossa puhui 14.11. 1956 syntynyt ihminen. Kotiin tultuani huomasin, että tuo puhe jatkui ja puhuja oli edelleen syntynyt 14.11. 1956.

Kun olen sellaisessa toimikunnassa, jonka tehtävä on valvoa hiukan vajaa 5 miljardin € omaisuuserää, tunsin hallitsevani kummatkin 14.11. 1956 – kohtaamiset ja heitä askarruttavia asioita.

Kun tänä aamuna Erottajan Essolla asioita puitiin, oltiin jälleen samanlaisten mietteiden äärellä.

Muistelimme kuolleita ihmisiä, joilla on ollut paljon sanottavaa ja vastattavaa, mutta joiden viimeisen viivan alla on nyt

Nätti otti vähän, mutta mitään ei jäänyt”.

Kun jäät lähtevät ja minä jälleen kerran jään, pidän oikeutenani tehdä asioita niinkuin Viktor Frankl 1960-luvulla minulle opetti. Frankl oli Wienin yliopiston psykitrian professori, joka selvisi hengissä Auschwitzin leiriltä opetuksensa avulla:

Tiukan paikan tullen mieti menneisyyttäsi ja etsi sieltä syy selviytyä, koska tulevaisuus joka tapauksessa tuo vääjäämättömästi mukanaan syyn kuolla.

Aamukeskustelun päätteeksi palasimme ammattiini.

Siinä on muutama hyvin suuri ongelma: syöpä, sydän- ja verenkierto-sairaudet, tukirangan taudit sekä mieli- ja riippuvuus-sairaudet, joihin luimme pokerin, kolikkopelien ja päihteiden lisäksi myös ihmisen.

Jouduin myöntämään, ettei lääkärin ammatissa ole sellaista tietoa,  jonka perusteella voisi sormet ison kirjan päällä vannoa, että tietäisimme, mikä noita isoja tauteja aiheuttaa tai miten ne takitilhen voidaan parantaa.