Avointa tietoa

Suhmura sää, ei sentään suhmuroiva, +1,2C.

Pidin eilen vapaapäivää työstä. Sen kunniaksi istuin aamuyhdeksästä iltakahteen Rovaniemen hallintokeskuksessa ja poikkesin alkuillasta Pub Ylityön Keskiviikkovisassa.

Hallinto päätettiin Eskontalolla avata kaikelle kansalle. Rakensimme asiaan välineenkin: Puska-Jaska-Algoritmi. ”Sillä näet nimittäin” eli värkki on toimintavarma. Verorahoilla kokoustavat 3000 kaupunkilaista menevät keinolla millä hyvänsä yli 60 000 kyläläisen korvien väliin siinä tarkoituksessa, että…

Niin, siinä se onkin, se pulma.

Kuinka paljon tiedolla voi ja saa vaikuttaa.

Emme koulutuksessa päässeet aivan siihen asti, mutta sen tiedän, että kun vaikkapa 7 400 000 000 000 kulloisenkin ihmisen ja heitä ympäröivän maapallon elokehän asioista päätetään, niitä päätöksiä tekevät tehokkaasti vain ne, jotka eivät millään voi voittaa pub-tietokilpailuja, joissa kysymykset ovat enimmälti ”kompavia”.

Edessäni on eilen kotiin kannettu TIME-lehti, jossa on lueteltu ne sata.

”The 100 Most Influential People”. Lehti onneksi ilmestyy vasta vappuaattona eikä sen nimi valitettavasti ole Kevät-Pörriäinen. Kansikuvassa 300 000 000 ihmisen kulttuurin arvoja edustaa maailman kaikkein vaikutusvaltaisin ihminen.

Roger Federer.

Aamun kuva (-aLii-26.4.-18) miettii, mitä yhteistä on joutsenella, luonnonkatastrofilla ja itse koottavalla vaatekaapilla ”med köttbullar och potatismus”.

Vastauskin on selvä: ”9”

*

Joskus ehdin oionlukea aamun päivityksen, niin tänäänkin. Huomaan, että otsikkokuvassa on selittämätöntä. Aikuistuneilla lapsillani on tapana tällaisesssa tilanteessa sanoa:

”Iskä, lääkkeet!”

”Done”!