Vastuu ja valta

Pari senttiä hötyä uutta lunta pakkas(-17,1C)hangen päällä. Pulverilumitalvi.

Sain illalla raportin esitelmästä, jossa on käsitelty presidentin valtaa. Asia on yksi sieluani eniten viehättäneitä viimeisten vuosikymmenten ajalta.

Minulla oli lukiossa mainio historian opettaja, joka usein pohti, kummalla oli 1950-luvun alussa enemmän valtaa, J.K. Paasikivellä vai Armi Kuuselalla.
Tuo historian opettaja oli kuulu kirjastaan ”Kaunotar katoaa kaukoitään”. Hän oli Kuuselan manageri Armin jäädessä kesken miss universum-kiertuettaan Filippiineille.
T. Kalervo Keranto käytti valtaa opetuksellaan mm Kuntaliiton tulevaan toimitusjohtajaan, puolustusvoimien tulevaan komentajaan ja tietenkin minuun. Komentaja ”silli” on vieläkin vallan kaapin päällä suomalaisessa energiateollisuudessa.

Luen mielelläni historioitsijoiden mietteitä ja vielä mieluummin ei-historioitsijoiden pohdintoja samoista asioista (Juha Hurme, Mika Waltari). Ketä äänestävä, perheessään, työpaikallaan tai harrastuspiirissään valtaa paljon käyttävä ihminen johtaa.
Ja kenet hän katsoo johtajakseen, jota hän on valmis seuraamaan uskollisen soturin lailla syteen tai saveen?

Merkittävin valta tässä ihmisen maailmassa on itseään rakastavalla yksilöllä. Vasta toisena tulee se, joka rakastaa enemmän tai edes saman verran lähimmäistään kuin itseään.

Vähiten valtaa kertyy niille, jotka rakastavat vain valtaa tai joille se on erikseen perustuslailla säädetty. Sellainen valta on vähintään lyhytkestoista. Poikkeuksia on mm Moskovassa, Entebessä ja Elisabeth II:n hovissa.

Jokapäiväisessä, harmaassa, vain ajoittain kirjavoituvassa elämässä valta löytyy aamulla vessan peilistä. Ennen hampaiden ja tukan harjaamista. Ennen aamun lehtien, digi-uutisten tai viesti-laatikoiden avaamista.

Sitten kun on katsonut, mitä muut ajattelevat, se valta on taas 24 tunniksi siirtynyt kaiken maailman Cheekeille, Untohämäläisille, oman elämänsä sankareille heidän omissa delfoissaan, joissa heidän sanansa on laki, mutta vasta, kun alamaiset ovat heidän kryptauksensa purkaneet.

Sitä ennen valta on, kuten Pekka Kuusi asian 1981 asian sanoiksi pukee, sillä, joka saalistaa parhaiten, puolustaa menestyksekkäimmin, lisääntyy eniten ja osaa käyttää itsellään olevaa runsasta tietoa. Oikein tai väärin.

Aamun kuva (-aLii- 9.12.-17): kolme vallankäyttäjää (blogisti, presidenttiehdokas – TV-1, tänään klo 21 – ja taustalla hänen vallastaan illalla luennoinut), keskellä sydämen muotoinen lehti.