Tapio Rautavaara

Lumisade jatkui aamuun, aura-auto ei, -6C.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Nortamo totesi 1970-luvulla, että lehden levikkialue näkyy Stadionin tornista.
Niin näkyykin.

Lehti uutisoi tänään, että eniten KELAn etuuksia maksetaan levikkialueen ulkopuolelle (Rautavaaralle), vähinten levikkialueelle (Siuntioon).

Koska lehden vuositilaus maksaa joka tapauksessa enemmän kuin KELAn etuudet, on asiassa mielensä ja uutisointi on kohdallaan.

Maksaahan tuon Stadionin tornin korjaaminen kuitenkin enemmän kuin KELAn etuudet yhteensä. Maksaja toki on sama, joka maksaa lehden tilausmaksunkin.

Syntisin tässä solisaliratti-solidaarisuudessa on Rautavaara. Tapio Rautavaaran kauniisti laulama keskipohjalainen runo menee näin:

On suo, pitkospuut, tienä on vain pitkospuut, ja ne vie luokse töllin harmaan, töllin huolenharmaan.

On aika samantekevää, onko tölli Kaustisilla vai Rautavaaralla, kun kyseessä joka tapauksessa on valtakunnan valtalehden typerä näköalattomuus tai hyvin syvä osaamattomuus.

Tuo Rautavaaran ”Peltoniemen Hintriikan surumarssi” kiellettiin verorahoitteisen Suomen Yleisradion kanavilta jo 1960-luvun alussa.
Miksi?

Siksi, että Peltoniemen Hintriikki, jonka muistoksi surumarssi aikanaan tehtiin, oli mahtimies, varakas (vöyri) kunnan napamies.

Rautavaaran mukaan taas Hintriikka oli leskirouva, joka kuoli yksinäisenä sellaisessa töllissä asuneena, jollaisesta mm Raimo Sailas kertoo olevansa lähtöisin.

Mitä minä medialta edellytän on, että se esittäessään jotain vahvasti leimaavaa, olipa kyse Donald Trumpista tai Rautavaaran kunnasta, myös ripustaa tietonsa sellaiseen kokonaisuuteen, jota 400€ vuositilausmaksua (enemmän kuin KELAn etuudet / asukas missään) kupeestaan kaivava kuluttaja ei ennestään tiedä tai osaa oivaltaa.

Ei niin, että sen tilaajan on mediaa ja Jari Tervoa (mies väittää, että Trump on mantipontinen mulkku) paremmin tiedettävä, miten KELAlla, Rautavaaralla, Trumpilla tai Siuntiossa menee ja miksi.

Sama tauti kuin Trumpilla oli aikanaan Washingtonilla, Lincolnilla ja Hemingway’lla.

Nyt tässä kävi taas näin.

Sivistymätöntä.

kuva: onks tukka hyvin (-aLii- 7.1. -18)