Digi vai printti

Lauhat jatkuvat, lumen määrä lisii vähitellen. Aamukone on toistuvasti reilun vartin myöhässä.

Tänään minulla on kahden kokouksen & joululounaan aika. Kummastakaan kokouksesta ei postin tarvitse vaivautua, koska kokousasiakirjat saapuvat kuparipiuhaa pitkin kotiini ”sähköisinä”.
Se tarkoittaa, että kokoukseen kävellään läppäri tai vähintään iPhone/Samsung/OnePlus3-5T plakkarissa.

Printti eli paperilista on menneisyyttä, kunnes digi joku päivä pettää. Ja pettäähän se. Niin usein tulee vastaan bugeja ja black-out-tilanteita kaikessa siinä sähköisessä, jota arjessani on. Mustien hetkien määrä on lisääntymässä.

Olen seurannut kokouksissani EU:ssa, maassa, maakunnassa, kunnassa ja harrastuksissa, miten asiat digi-aikana päätetään verrattuna siihen aikaan, kun kokoupapereihin naiset piirsivät koukeroisia kukkasia ja miehet kulmikkaita ruumisarkun rakennuspiirustuksia. Iltaisin Kansalaisopiston puutarha- ja puutyöpiireissä tulee näet vastaan vanha viisaus:
”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Kuolemakin, ja kesäpuutarha.

Muutos on valtava.

En tiedä tutkitun, mitä tapahtuu ja on tapahtunut laadulle ja edustavuudelle sähköisen päättämisen vallattua kokoustilat muuttamassa vuodessa. Mutta tiedän ja koen, mitä on tapahtunut kun fb, twitter & al ovat vallanneet kansalaiskeskustelun tässä ihmisen maailmassa. Kun jokainen ihminen on korkeitaan seitsemän klikkauksen päässä toisistaan.

Odotan kauhulla mitä tapahtuu, kun vaikkapa rovaniemeläisille, lappilaisille, suomalaisille, eurooppalaisille ja ihmiskunnalle valaistuu, mitä siirtyminen paperisesta printistä sähköiseen digiin todellisuudessa on saanut aikaan.
En maalaa tätä tämän enempää.

Tai no: jos aiemmin maassamme halusi tulla kuulluksi valtaa vielä käyttäneiden presidenttien päättäessä, piti lähettää kirje. Siinä piti, jos asiassaan halusi varmuudella tulla kuulluksi, olla ensimmäisellä sivulla korkeintaan kolmella rivillä asia tiivistettynä. Muutoin saattoi käydä niin, ettei kanslia-henkilökunta lähtenyt viemään asiaa eteenpäin kohden itse presidenttiä, ei hänen iPhoneaan tai läppäriään.

Minäpä yritän kolmea riviä.

Siirtyminen digi-asioiden käsittelyyn on johtanut siihen, että päättäjät istuvat kokouksissaan sähköisiä keskusteluja käyden, mutta eivät digi-pykälistä vaan @ fb/twitter/instagram/whatsapp/messenger/linkedin/email/skype.

Kuva (-aLii- 11.12.17 klo 05:50): Ihmisen älykkyyttä voidaan mitata siitä, onko hänen työpöytänsä negentropiassa vai entropiassa. Kuvan keskellä negentropia, sen laitamilla entropia. Kumman arvoisa vieraani arvelee tarkoittavan älykkyyttä, kumman tyhmyyttä?

*

Jälkikirjoitus
Jos olisin lähettänyt kaikki 3731 blogi-päivitystäni kaikille niitä lukeneille postissa printtinä, olisi tänä aamunakin postilaatikossani ajoissa Lapin Kansa ja Helsingin Sanomat printteinä.
Eivät ole, koska Postilla (OYJ) ei ole töitä ja on liikaa töitä.
Mutta aamuhartauden teema on emeritus-piispan mukaan selkeä: toivo

EU:ssa on siirrytty sähköisiin kokousasiakirjoihin, joihin siirtyneet saavat 500€:n työkalukorvauksen vuosittain.
Tanska on hiljattain nimetty maailman johtavaksi digi-maaksi. Niinpä tanskalaiset kokoustajat siirtyivät sähköisiin kokousasiakirjoihin ensimmäisinä ja ovat nyt kokousten alussa jonottamassa hyllyissä olevia kokousasiakirjoja (printteinä, totta kai).