Kalavale

-4,2C, navakka lumimyräkkä. Helmikuussa tämä olisi matikkamyrsky.

Lapin eräässä kansallismaisemassa, sen tärkeimmällä katseen vangitsevalla kohdalla, avattiin viikolla uusi hotelli. Magneettomäen toiselle puolelle.

Ensimmäiset vieraatkin sinne ovat jo eilen tulleet toiselta puolen maapalloa:

”Jos tästä alat kaivaa, olet lopulta Kiinassa” sanoi Anssi ”Apuli” Pethman meille naperoille 1950-luvun alussa.

Nyt on kai joku kaivanut, koska suomalainen tuskin maksaa hotelliyöstään tällaisessa tuulessa ja tuiskussa liki grandia (1000€).

Kyselin paikan päällä, mitä nämä turistit syövät.

Pannusiikaa, niitä nyt verkoilla tekojärvistä saa. Ja kymmenkiloisia haukia. Kaikki menee minkä pyydössä on, mutta turha niitä on uistella”.

Itse käyn niin harvoin kansallismaisemassa, että helposti tokaisen ”soromnoo”: kaivakaa vaan, Kullervo Kemppisen hautamaita.

Kaamoksessa voivat puolestani majataloisännät nuo ikivuorten jäänteinä tuntureiksi kuluneet valaista, jos ei revontulia ole riittävästi.

Väreistä niin väliä, kunhan ovat punaisia.

Eilisaamuna valtaväylän varren huoltoaseman kahviossa kuulemani kalajuttu mietityttää.

Satoja kiloja suurta siikaa, saman verran pannusiikaa ja viiden jänkäkoiran yhteenlaskettu paino reilusti yli viisikymmentä kiloa.

Matikkamyrskyäkin tänä Sibeliuksen päivän aamuna jään vielä miettimään.

Sitten muistan.

1966 itsenäisyyspäivänä oli samanlaista. 1968 puolestaan oli pakkasta Bulevardilla tänä päivänä -38C. Ja tammikuun 29. muutama vuosi myöhemmin (1999) huoltoaseman ovea ei meinannut saada auki -54C:ssa, vaikka ei edes ollut tuivertanut lunta pihaan. Eikä katolle.

Aamun kuva: tieto kulkee

*
PS
Suomen nuorin kaupunginjohtaja (1973) Hannes Manninen (kesk, Kuusamo, Tornio) arvelee aamun lehdessä, että Lapin maakunta voi nyt olla lakkautettavien joukossa.
Ei se kauan kestänytkään.
1929 jaettiin Rovaniemei kahteen (kauppalaksi ja maalaiskunnaksi), siitä 7 vuoden kuluttua sama jako tehtiin Kymmenen virran maalle: Pohjois-Pohjanmaaksi ja Lapiksi.

Hannes Mannisen johdolla Rovaniemi-erehdys korjattiin v 2004. Nyt sama mies johtaa Kymmenen virran maan uutta yhdistämistä.

Maa ponteva pohjolan äärillä on, se on ikitaistojen tanner