Loppuunpalanut pastori – The Priest who Burned Out

Sää ei tietenkään muutu, mutta illalla Ylämaista tullessa välähti ainakin Torvisesta pohjoiseen katsellen ja kuvaten. -5C.

Radion aamuhartaudessa stadilaispastori kertoo, että elämä alkaa kun koira on kuollut ja lapset ovat maailmalla. Sitten hän kertoo palaneensa loppuun.

Kuluneen viikon tiistaina Rovaniemen kirkkoneuvosto varasi läsnä ollessani 2018 talousarvioon auton hinnalla krematorion suunnittelua ja 2019 taloussuunnitelmaan helsinkiläisen omakotilaton hinnalla tuon loppuun ihmisen polttavan laitoksen rakentamisen.

Mutta pastorit ne vaan palavat loppuun jo ennen krematoriota? Burn out pitäisi kääntää suomeksi ”palaa pohjaan”, jotta uupuneelle jäisi edes jokin mahdollisuus elää ruuhkavuosien, koirakuoleman ja lasten kotoamuuttamisen jälkeistä elämäänsä.

Työstä on muodostunut minulle tilaisuus olla joutumatta krematorioon, mutta myös mahdollisuus elää pienten ja suurten pohjaanpalamisteni kanssa. Itse asiassa tämä onkin ainoa, jossa uskon Sigmund Freudia, itävaltalaista Triesten yliopistossa syvänmeren tutkimusta harrastanutta kokainistia. Ihmisen henkinen terveys koostuu kahdesta ydinasiasta.

Arbeiten und Lieben machen (sanajärjestys tarkoituksella sotkettu)

Freudin maanmiehen ja aikalaisen slogan on toki joskus totta, mutta ei vastaa 71-vuotista elämänkokemustani, oikeastaan päin vastoin:

Arbeit macht frei

En kovin usein vieraile vanhempieni, veljeni tai koirieni haudoilla. Mutta työssä käyn joka päivä. Itse asiassa työskentelen 24/7, koska työni luonne edellyttää saavutettavuutta niille, jotka uhkaavat palaa loppuun sen sijaan, että hoidossani tyytyisivät palamaan pohjaan.

Kainuun viisaat naiset tietävätkin tässä assiijassa sen ehkä kaikkein oikeimman reseptin.

Kun perheen metsästäjät tuovat metson, teeren tai selvä pyy – linnun metsältä, vaimo valmistaa siitä aterian.

Hänellä on kaksi mahdollisuutta tehdä eväästä miehelleen ja muulle perheelle maistuva. Joko hän lisää lintukastikkeeseen tilkan sherryä, jota kotona ei kuitenkaan yleensä ole. Niinpä hän tekee kastikkeen kermalla suurustaen ja polttaa sen hivenen pohjaan. Sitten hän seuraa metsästäjiensä ateriointia seisten, siinä hellan ja pöydän välissä.

”Vasta pohjaanpalaminen antaa ruoalle sen pikantin sivumaun ja lisäksi peittää siitä riistan inhottavan, tapetun sivumaun”.

Kuva: (-aLii- 17.11.-17): Pohjaanpalamisen ihana taulu