Rautalampi

Vettä ja plussaa, liukasta ja kaljamaa kuin Liisalla ja Kaisalla ikään. Aamukone lähtee 1.5 tuntia myöhässä.

Tein 1984 päätöksen lähtemisestä poliittisella kentälle vain yhdestä ainoasta syystä. Halusin vaikuttaa siihen, että Rovaniemellä, Lapin sydämessä, palattaisiin päiväjärjestykseen, joka vallitsi Suomen itsenäistyessä: yksi ja ainoa Rovaniemi.

Kun 2005 sitten asia ratkesi, minun olisi pitänyt kysyä itseltäni, jäikö jotain tekemättä. Niin teinkin ja siirryin päättäjäksi Eurooppaan: yksi ja ainoa Eurooppa. Mielessäni siinä oli Australia ja Etelänapamanner. Yksi ja ainoa.

Kun nyt alan jäähdytellä ja jättää tehtäviäni nuoremmille ja jaksavammille, minulla on edelleen yksi ja ainoa haave: Yksi ja ainoa Lappi, yksi ja ainoa Suomi, yksi ja ainoa Eurooppa, yksi ja ainoa elonpiiri.

Mistä mallin sain?

Kustaa Vaasa, Suomen käytännössä ensimmäinen ”yksi ja ainoa johtaja”, perusti v 1561 Rautalammin kunnan. Se, jos mikä, oli yksi ja ainoa. Lähes kaikilla suomalaisilla on DNA-koosteessaan mukana Rautalammin deoksiribonukleiinihappoa.

Kun seuraan Lapin viiden seutukunnan ja parinkymmenen kunnan keskinäisiä rajankäyntejä tai Suomen parinkymmenen maakunnan vastaavia, Euroopan 47 maan kärhämöinneistä puhumattakaan, minulle tulee holotna niinkuin ryssät sen sanovat.

Itsenäisesti asioistaan päättävä Katajaranta eli asuinalueeni voi sen hyvin ja tehokkaasti tehdä osana Euroopan suurinta kaupunkia. Mutta ihan yksikseen ainoakaan katalonia tai muonio ei siihen kykene. Ei niin sitten millään.

Olisipa meillä vielä Kustaa Vaasa, mutta kun ei ole.

Meillä on pelkästään Suomessa kymmeniä tuhansia itseään ja asiaansa täynnä olevia ihmisiä ja Euroopassa sata tuhatta aluepäällikköä, jotka haluavat valtaa ja hautakiveensä merkinnän:

Minä kävin täällä, minä itte, pappilan musta sika

Kyllä, olen käynyt Kustaa Vaasan haudalla eikä siellä kukaan tai mikään pyöri. Minä itse siinä pyörin, haudan äärellä.

Kaikki ei voi onnistua. Ei edes elämä itse.

Aamun kuva (-aLii- 8.10.-17): Vallan makea malja, vuodelta 1561 (Murano)