Römppä, Kekri, Halloween vai Kuolleet sielut

Suveaa, mutta lumi on vielä Kirkonjyrhämällä katolla ja maassa. +1,9C, kuu kumottaa ja revontulet leiskuvat. Ei ihan tavanomaista siis.

Facebook-sivuillani harrastan kryptausta eli viestien pukemista muotoon, joka edellyttää lukijalta miettimistä. Tämä tavoite on pukemieni lausahdusten takana.

Yleensä huomaan ystäväni ja kollegani sekä kaimani Indonesiasta ratkaiseen kryptan.

Hiljattain poimin lausahduksen, jossa todetaan, että olisi hyvä, jos ihmiskunta pian löytäisi vara-planeetan, koska se pian on tuhonnut tämän oman planeettansa, maapallomme.

Kysyin lausahduksen tekijää siksi, että edelleen elossa olevan ja tuolissaan istuvan kirjoittajan/sanojan asema kuvaa hyvin sitä, miten perusteltua tällainen pelottelu on. Vastausta ei ole kuulunut.

Lausahdus on sukua yläsavolaisen, edesmenneen iskelmärunoilijan puheenparrelle: ”Ihmiskunta tekee itsemurhaa”.

Koska römppänä, kekrinä, pyhäin miesten päivänä tai halloweenina kuolleilla on vahva rooli mietteissämme, blogeissamme, saarnoissamme ja taivalluksessamme hautuumaille, asiaa sietää meidän elossa vielä olevien pohtia.

Mutta on myös mahdollista sulkea silmänsä, korvansa, nenänsä, ihonsa ja mielensä kuoleman ja kuolleiden viestiltä. Itse asiassa se taitaa olla tavallisempaa kuin kaiken elämän katoavaisuuden pohtiminen.

Kverulointi, ruminaatio, pelottelu, äänten ja rahan kerääminen epäoikeudenmukaisuuksia ja tappavia maailman syntejä julistamalla.

Ihmisellä on samanlaiset aivot kuin simpanssilla, elefantilla ja mehiläisellä. Vain keskushermoston koko vaihtelee.

Suurin se taitaa olla valailla, joita baskit aikanaan yksinoikeudella pyytivät ja joiden suvun Norja ja Japani ovat tuhoamassa?

Näissä eri lajien aivoissa asuu aika samankaltaisena suurinpiirtein kaikki se tekniikka, jolla näitä blogeja kirjoitellaan.

Mielenkiintoista on, että nyt keskustelu käy jälleen kiivaana siitä, onko näissä aivoissa sielu, mieli, äly vai kenties ei. Itse veikkaisin mieli-löydökseen päätymistä, jos joku ihmistä viisaampi tällaista määrittelyä joskus lähtisi tekemään.

Suomen Mielenterveysseura kehoittaa meitä mielemme pahottaneita suomalaisia tänään sytyttämään netissä kynttilän kuolleiden, erityisesti itsemurhan tehneiden muistolle.

Seura kertoo ilmoituksessaan jokaisesta sytytetystä kynttilästä vissin rahan kilahtavan seuran kassaan.

Yksi uskonpuhdistuksen 95 teesistä kannattaa mielenterveysyhteisön hanketta:

”Kun raha kirstuun kilahtaa niin sielu taivaaseen vilahtaa”.

Mutta minä edellä jo päätin, että se ei ole sielu. Se on mieli.

 

Aamun kuva (4.11.-17, -aLii-): ”tuonne mun mieleni menevi…”