Ei, Ei – Kyllä, Kyllä

Pientä pakkasta, asfaltti tummana.

Maassamme alkaa erikoinen kuukausi. Kuntien pitäisi päättää kahdeksi vuodeksi kymmenien miljardien menoista ja niillä kuntalaisille ostettavista palveluista ja muista hyvistä sekä tavoista, joilla noihin rahat kansalta kerätään.

Mutta kuntien ja maakuntien kärkipaikoilla istuvat kansanedustajat eivät KYKENE tuottamaan päätöksille sen tärkeintä ehtoa. Puitteet puuttuvat.

Jos kuntien ja maakuntien valtaa käyttäisivät kunnan ja maakunnan päätöksiin keskittyvät kansalaisten valitsemat ihmiset, tämä olisi yhtä siistiä kuin Tanskassa ja Ruotsissa.

Mutta meillä on niin, että samat keskustalaiset, kokoomuslaiset, demarit, vihreät ja vassarit – sekä länsirannikolla ruotsalaiset – sitä tahtipuikkoa heiluttavat jotka eivät sitä kykene Arkadianmäeltä kunnille ja maakunnille – siis itselleen – hankkimaan.

Ei ihme, että kansa on suu ymmyrkäisenä ja oksentaa kuullessaankin sanaparin sote- ja maakuntauudistus. Siinä uudistuksessahan noille 200 kansanedustajalle luodaan uusia tuoleja, joissa he voivat päättää omissa asioissaan. Ei ihme, että koko palettia valvomaan on siirtymässä ihminen, joka itse on paletin rakenteen ja toiminnan sekä rahoituksen ollut valmistelemassa.

Olin hiljattain paikan päällä Normandian maihinnousua juhlistamassa. Puhumassa oli jakkupukuinen nainen, jolla oli viesti, joka oli HYVIN selvä.

Korruptio on kaikkein vaikeinta sellaisissa yhteiskunnissa, jotka vielä äsken olivat diktatoorisesti hallittuja. Pahin näistä on hänen kertomansa mukaan maa, jossa juuri oli vaalit.

Vaaleissa herra K:n maahan valittiin uusi, diktatorinen hallinto, jonka tärkein  tehtävä oman ilmoituksensa mukaan on irroittaa maa kaikista sellaisista kansainvälisistä verkoista, joissa voitaisiin tarkastella maan toimintojen oikeutusta, vääristymiä ja epäsolidaarisuus-ongelmia.  Niin, ja tietenkin korruptiota.

Kyse ei siis ole demokratian puutteesta vaan sen sisällöstä.

Myös Suomessa.

Aamun kuva (-aLii- 20.9. 2017): ”Ranskantauti OY:n nyt jo myyty linna Normandiassa, jossa Saksan diktatuuri 6.6. 1944 sai kunnon rökityksen”

*

Päivän tiedeuutinen (HS 23.10.) kertoo suomalais- ja latvialaistutkijoiden löytäneen kahtatoista eri tyyppiä olevia masennuksia.

Voisin toki noille tutkijoille kertoa, että itse olen löytänyt 50-vuotisella psykiatrisella taipaleellani paljon useamman tyyppisiä masennuksia.

Hasse Karlsson tutkijatovereineen luettelee nuo tyypit/syyt/laukaisevat tekijät näin:

Tulehdus, pitkittynyt stressi, yksinäisyys, traumaattinen kokemus, suru, hylkääminen, synnytys, vuodenajat, päihteet, ruumiillinen sairaus, nälkä.

Paitsi, että nuo tekijät usein ovat päällekkäisiä tai tarkoittavat samaa asiaa, on tutkijoilla yksi tärkeä viesti: eri syistä johtuvia masennuksia pitää hoitaa eri tavoin.

Niinpä.

Muuten: lehti väittää kertovansa 12 eri masennustyypistä. Montako laskit?