Seventysecond time: First Snow

Mittari nollilla, pian lähtee aamukone viemään Rovaniemen taidemuseolla eilen taidenäyttelyn avannutta Lohea Helsinki-Vantaalle. Lunta on maassa, puussa ja katolla. Eilen ei ollut.

Siis ensilumi? Ilmatieteen laitoksen kanta ei ole tätä kirjoitettaessa tiedossani, mutta passaa tuota epäillä. Laitoksen osaajien kantaa ja sen perusteita. Niinpä otan vallan käsiini tässä asiassa ja julistan oman elämäni seitsemännenkymmenennen toisen ensilumen langenneeksi maahan kotinurkillani.

Kaksi Suomen ääripäätä ottaa tänään toisistaan mittaa Rovaniemen jalkapalloareenalla, joka ei vain saa itselleen vetävää nimeä syntymään. No, ei se Anfield Road mikään Globen ole sekään, eikä Hartwall Areena. Olkoon Keskuskenttä, onhan joka toinen vastaantuleva aikuinen Lapissa ainakin joskus sitä äänestänyt. Keskustaa.

Ääripäät, maan läntisin ja pohjoisin, ovat Ruotsille wannabe kuuluvan Aleksanteri II:n vaimon, Maria Aleksandrovnan Pallopojat ja saamelais- & joulupukki-maakunnan porot. Mariehamn lienee saanut nimensä Venäjän keisarinnalta ja Rovaniemi taas kivikasasta Ylikylän niemessä.

Vakavasti kirjoittaen. Kun FC Barcelona ja Real Madrid 1902 alkaen ovat Clásicossa ottaneet mittaa toisistaan, tai El Salvador-Honduras – peli on johtanut sotaan, se ei ole kaukana siitä, mitä Lapin SoTe:ssa tänään tunnetaan PS K:n ja RoPS:n Jänkäderbyn lehtereillä. Länska vastaan Lapin sairaanhoitopiiri.

Katalonia vai katatonia?

Minulla on tänä aamuna mielessä muitakin sellaisia teemoja, jotka ovat sekä yhteiskuntamme toimivuuteen että sen arvoihin liittyvinä hyvin isoja ja erittäin vaikeita.

Mutta koska näen sekä eetterissä että painetuissa lehdissä noista asioista arvonsa tuntevien kirjoittavan vastoin parempaa tietoaan tai sitten tietämättöminä, en pistä näin perjantaina lusikkaani soppaan.

Aamun kuvassa on Hesarin ja Lapparin jakajan auton jäljet vielä liki sulassa kadun ensilumessa ja kuvan ottajan varjo. Niistä sitä sopii etsiä symboliikkaa. Loskasta, painetun lehden jakajasta ja sitä laatikolta hakevan ihmisen hahmosta.

Lapsia on tulossa kolmittain kakkukahville viikonloppuna. Sitä arvostan.