Forecasting or lieing

Reilu 10 astetta, sadetta vasta ylihuomenna.

Mietintämyssyssä pyörii otsikon käsitepari: ovatko ennustaminen ja valehtelu samaa juurta. Yritys löytää turvallisuuden tunne. Tuoreen aikakauslehden lainaamien tutkimusten mukaan jokainen ihminen valehtelee tietoisesti päivittäin, tosin toiset enemmän kuin toiset (National Geographic).

Ehkä asiaa valaisee Hannu Raittilan kirja Canal Grande, joka 16 vuotta sitten katsottiin kirjallisuuden Finlandiapalkinnon arvoiseksi. Kirjassa kerrotaan suomalaisista tutkijoista, jotka ovat mukana pelastamassa Venetsiaa tuhoutumasta.

Vaikka kirjailija ei montaa tovia kaupungissa ollut viettänyt, Venetsia edelleen on ja voi hyvin. Se tahkoaa Italialle paljon rahaa kuuntelematta isommin ympäristötieteilijöitä, joiden mukaan saaren päivät ovat luetut.

Hakematta ja blogistin vapaudella tulee mieleen Suomen maakuntauudistus, jonka verhona on erinomaisesti ja halvalla toimivan tuki- ja sairaus-verkon mullistusviritys, SoTena tunnettu.

Venetsian tuho ja kotimaan syrjäytymisen ehkäisy ja sairauksien hoito ovat samaa maata.

Itse asiassa Hannu Raittila voisi myös jälkimmäisestä kirjoittaa palkkioromaanin.

Ovathan valhe ja ennuste sama, yleisesti hyväksytty tapa käsitellä pelkoa. Ei menneisyyden traumoja vaan pelkoa tulevaisuudesta.

Tällainen toimi tunnetaan viehättävämmälläkin nimellä.

Tarina

Sellaisesta voi huoleti nauttia. Ainakin ohimenevän hetken verran.

Kuva (-aLii- 4.10.-17): Maakunnan ja sotekeskuksen yhteinen luukku: kuka vastaa, jos puhelin soi?