Nimiloppujen taistoista

Ulkosalla on ruskasyksyn sää. Kostea, lämmin ja värikäs, +8C.

Lapin kahdeksassa vuodenajassa on meneillään murros. On alkamassa mustan lumen talvi, kulvakkolauha, rykimäaika, ruskan värisinfonian jälkeinen hiljaisuus.

Maailmaa hallitaan isolta osin pohjoiselta pallonpuoliskolta. Kartturit ovatkin piirtäneet pallomme avaruuteen pystyyn.

Ikäänkuin pohjoinen olisi ylhäällä.

Tellus-polla seisoisi tai kiertäisi siis avaruudessa etelä alakertanaan? Aika arrogantti keksintö, varmaankin valkoisen rodun kehittämä.

Auringon nousu ja lasku tuovat mielikuvaan toisen harhan. Ikäänkuin tuo energiamme lähde kiertäisi meitä.

Rykimä tarkoittaa porourosten ankaraa ja seksististä taistoa poro-vaatimista, seksistä, jälkeäläisistä.

Voittaja saa palkkiokseen lähes tappavan urakan. Jopa parikymmentä halullista naarasporoa (vaadin) on tarjolla sille, jolla on eniten. Testosteronia, sarvia, oveluutta ja ”munaa”.

Usealle uroolle se voi olla viimeinen taisto. Eikä siihen erotuomareita tarvita tai päästetä, Vittulajänkälle sovittelemaan.

Kun uros-poro ei enää osallistu tähän taistoon, sitä kutsutaan nimilopuksi.

Se vaeltelee ja rehentelee vielä joukoissa, mutta jopa omistaja toivoo, että nelostiellä joku rekka sen surmaisi. Saisihan siitä vakuutusyhtiöiden ”karvapoolista” likemmäs kolme tonnia, kun teuraaksikaan sellainen ei enää kelpaa. Liha kun meillä nimilopuilla on sitkasta ja maistuu & haisee ammoniakilta.

Oikein ihmetyttää, kuinka monta nimiloppua kuitenkin edelleen osallistuu näihin taistoihin. Xi, Donald, Vladimir ja Berlusconi nyt ensimmäisinä tulevat mieleen.

Ei Kim tai Macron. Heillä varmaan testosteronia piisaa.

May ja Mutti jääkööt tässä käsittelemättä.

18.10. alkaa Kiinan taisto täysillä. Xi´lla on monta 1960-luvulla syntynyttä kilpailijaa ja kisan kohteena on substanssiltaan pian maailman suurin valtakunta.

Jo nyt Kiinan business on ohittamassa niin EU:n, USA:n kuin keskisarjalaisten (mm RUS, Bra, Aus) lukemat. Intiasta en oikein uskalla hiiskahtaakaan.

Vaikka luvut ovatkin kupla-luokkaa, se ei tässä päivässä  carpe diem elävää, tulevaisuudestaan piittamatonta macao-frankfurt-lontoo-nyc-markkinaa heilauta. Ajatella: kymmenen yksikön kulta-aarretta vastaan käydään sadan Au-kasan kauppaa.

Yhdeksänkymmenen prosentin velka vailla maksu-suunnitelmaa saati -mahdollisuutta.

Ei ihme, että asiasta huolestunut historioitsija antaa uusimmalle kirjalleen nimeksi ”Huomisen lyhyt historia”. Hänen edellisen kirjansa nimi oli ”Sapiens Ihmisen lyhyt historia”. Yoal Noah Harare (nelikymppinen ja siis viriili), pistäkääpä nimi muistiin. Israelin yliopiston Pekka Kuusi (”Tämä ihmisen maailma”, 1981).

Samaa miehet tarkoittavat synkistelyillään.

Kun mietin näiden harmaatukkaisten besserwissereiden (termi Heikki Aittokosken kolumnista, HS 24.9.) yritystä  viimeiselle suoralleen, alan pelätä, että he sittenkin nousevat laukalle. Sehän on aika epätaloudellinen ja enegiasyöppö liikkeen muoto eikä sellaisella kisaa voiteta: ei vallasta, mahdista, kullasta saati vaatimista. Sodatkin hävitään kuin 56-vuotiaana kuollut Hitler ikään.

Suurimmat sotasankarit ovat aina palvoneet ja hedelmöittäneet vaatimista parhaita, mutta myös rykimänsä jälkeen kuolleet nuorina. Aleksanteri Suuri tai viimeinen suuri kelttisotui (”Asterix” eli Vercingétorix) kuolivat tuskin kolmikymppisinä voittajina.

”Vae victis”.

Aina kun huomaan nimiloppujen ”rykimäaikhan” innostuvan, minulle tulee kiire mennä peilin eteen ja katsoa vielä allakasta, monesko syntymäpäivä on seuraavaksi tulossa.

Stadin Arska (Arvo Turtiainen) ilmaisi meille nimilopuille asian jo 1970-luvulla viisaasti. Mutta kun meillä on jo niin huono kuulo:

Köyry on selkä

raihnaiset pussit

Milläpä mahtailet

milläpä nussit

Aamun kuvassa oikealla omiensa tappama Caesar, vasemmalla Caesarin tappama Vercingétorix. Nimiloppu ja hirvas.