Onko NATO korruptoitunut ?

Perjantai-ilta maihinnousurannikolla (Overlord) on auringossa liki helteinen. Mieleen tulee vuosi 1066, jolloin Englannin kansa käytännössä hävitettiin ja karkoitettiin saariensa pohjoisille perukoille: Teresa May onkon 22.9.-17 valinnut ohjelmanjulistukselleen oivan paikan, kaiken korruption äidin (Firenze). Lauantaiaamun sumussa matka Normandian valtatiellä (Route di Normandie) on hitaanlaista, mutta turvallista (kts myös Anna Gavaldan esikoiskirja ”Kunpa joku odottaisi minua jossakin”, rekkakuskin tarina).

Koska jätän viimeisen kerran Paavo Haavikon haamun (”Kuningas lähtee Ranskaan”) huomenna galliankukon pierun aikhan, kirjoitan jäähyväisrunoni jo edellisillan puhteeksi, Bayeuxin Tapistryn tietämissä (se kuvaa vuotta 1066 jKr, aD).

Korruptioon tarvitaan kuusi ehtoa: diktatuuri, sosialismi, katastrofi, kehittyvä yhteiskunta ja rakennemuutos.

Korruption ehkäisy on mahdollista, jos on vapaat ja läpinäkyvät markkinavoimat, demokratia, uusinvestointien hälyytys-anturit, avoimuus ja tehokas whistleblowing.

Vaikeinta korruption ehkäisy (joka onkin ainoa keino lopettaa se) on, jos järjestelmän korkein huippueliitti on siihen jo kietoutunut sormenpäitään myöten, ”kiireestä kantapäähän”.

”Kun mexicolainen ylittää USA:n rajan, hän muuttuu täydellisesti eri tavoin korruptoituneeksi ’sillä sekunnilla’ ja sama koskee muitakin satoja miljoonia pakenevia”.

Sitten NATO.

Jos aiotte keskustella kanssani Euroopan puolustuksesta, googlettakaa ja omaksukaa seuraavat käsitteet:

PESCO, CBSD, MS, EDU, HYBRID, PCEP, EEAS, EUCERT, NCIRT, CARF, DMR.

Sitä ennen kuitenkin ottakaa lähes absoluuttisena totuutena, että toimivaa, modernia aseteknologiaa suunnitellaan ja toteutetaan AINOASTAAN USA:ssa.

Vaihtoehto on, että uskotte, että mikä tahansa sota ja/tai rauha syntyy vain ja ainoastaan suhteessa ekonomiaan.

Suomen ja Ruotsin turvana ovat ”222” ja ”21.7”, samat kuin ovat myös Mogadishun turvana. Käytännössä on kyseessä solidaarisuus (poliittinen, taloudellinen, 35 osa-alueen ”lupaus” alkusanalla ”JOS”)

 

Lisää asiasta: Harari, ”Homo Deus”, ilmestynyt suomeksi tänään.

Kuva (-aLii- 22.9. -17): ”Yksi kuva on enemmän kuin sata miljardia sanaa”

Mainokset