Kant ja Jeesus arvo(nna)n välineinä

Sää ei muutu, vaikka täysikuu ja auringonpilkkumaksiimi.

Korviin osui keskustelu, jossa vaikuttamisen professori, virkamies ja mediahenkilö miettivät tuhkarokkorokotuksia.

Keskustelussa mainittiin, ettei vaikkapa Italiassa tai Australiassa lapsella ole asiaa julkiseen päivähoitoon, jos kaikkia yhdeksää piikkiä ei ole todistettu annetuiksi ja otetuiksi. Suomessa sama kuri oli 1800-luvulla, kun isorokko ajettiin maasta.

Merkittävin keskustelun kohde kuitenkin oli ihmisen, homo sapiens, arvojen muutos. Se tulee esiin lauseparissa: ”Kaveria ei jätetä – Kaverille ei jätetä”. Kantin kuuluisa imperatiivinen prisiippi ja Jeesuksen vuorisaarnan kultainen periaate saavat tässä ihmisen maailmassa aina vain laajemmin huutia.

Totta kai rationaalinen ihminen, esimerkiksi Laura Huhtasaari, saa enemmän myönteistä julkisuutta, jonka Timo Soini on jättänyt vapaaseen käyttöön kuin Antti Rinne, joka sai osansa Pertti Paasiolta.

Kun Lutherin tekojen tapahtumapaikoilla seurasin pariakin keskustelua yhteisestä hyvästä ”Judensau”-nimisen korkokuvan (Mariankirkko, Wittenberg) alla, olivat ajatukset usein ”kilin mietteet”-vaihteella.

Nyt meitä viedään ja lujaa. Niin ajattelin.

Irakilaisten pakolaisten siirtyminen Suomesta Tornion rajan yli Ruotsiin on aika diagnostista. Samaa oli 1960-70-lukujen vaihteessa samalla rajalla enemmänkin. Kittilä ja Salla & al tyhjenivät köyhän Suomen kouluttamista nuorista eivätkä he ole tulleet takaisin kuin korkeintaan rajan pintaan arpomaan, kummalla puolen saa halvemman kahvin ja enemmän eläkettä käteen. Ikea-rules. Jäljellejääneiden nuorten kuolinsyissä ovat siitä alkaen korostuneet itsemurhat joka puolella länsimaita.

Rokotukset eivät siis enää vissille osalle kansaa maistu, koska osasta sen puhe- ja vaikutuskykyisimmistä edustajista kultaisten patsaidensa alla on tullut yksiöurheilijoita. Tilanteessa on kuitenkin yksi tuskin havaittavissa oleva lohtu.

Leijonat, Huuhkajat ja Susilauma. Siis joukkue-urheilu. Vimpeli vastaan Sotkamo. Voitto Hellstenin ja Lasse Virenin aika on ohi – vai?

Ehkä me vielä pelastumme, ennen kuolemaamme.

(kts myös Obaman enkelit ja Quardian tänään: Brexit, muuri, Trump)

Kuva (-aLii- 28.8. -17): Judensau, korkokuva Lutherin saarnakirkon ulkoseinällä (Marian eli kaupunginkirkko). Vastaavia on luterilaisten kirkkojen seinillä Keski-Euroopassa satoja edelleen paikoillaan todistamassa yhteisiksi omaksutuista arvoista