Ra(u)han Ruhtinas

+18C, taivas on länsimaisen renesanssin taide- ja kirkkoeliitin päätösellä sininen, ortodokseilla kultainen.

Saksassa on pian vaalit: Die Mutti vai Schulz? Ei sitä täällä Reformaatiokaupungissa paljon huomaa, mutta Rovaniemen lentoparkissa oleva dieselautoni, valkea, taitaa punastella häpeästä: mafia voittaa jälleen kerran niinkuin voittivat Firenzen ruhtinaat barokin ja renesanssin aikoihin. Kun raha ja rauha olivat vastakkain, Ruotsin valtion ”Schatz-Kammer” täyttyi ja Keski-Euroopan hautuumaat. Westfalenin rauha (aD 1648) on Ruotsin rikkauden alku.

Uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlinnan (1517) kanssa sillä on sen verran tekemistä, että jo silloin Habsburgit joutuivat antamaan periksi ja Oxenstiernan johdolla luotiin ”Pohjoismainen hyvinvointivaltio” jota vasta nyt 18-vuotiaat jihadistit häiritsevät puukkoineen (Münsterissä kutsutaan vieläkin suomalaisten ”kansallis-asetta” nimellä ”Das Puukko”).

Iltakirkossa Saksalais-Amerikkalaisen seurakunnan edeskäypä saarnaa kauniisti rauhasta ja sen ruhtinaasta kuoron kauniisti laulaessa taustalla Bachin motetteja.

En oikein kaikkea näkemääni tohdi purematta niellä, mutta jonkun tunnin kuluttua istun Kaupunginkirkossa jumalanpalveluksessa (Lima-liturgia) ja yhdyn virteen ”Jumala ompi linnamme”.

aamun kuva (-aLii- 27.8. aD/jaa 2017) puhukoon puolestaan: Miekat auroiksi ja kukkia panssarivaunujen koristuksena, valtaustikkaat muunnettu ikkunapesua varten

Aamun Jorma Laitinen kirjasta ”Matkoilla kaiken aikaa” (Väyläkirjat 2017)

”Ylpeyden henget ovat oikukkaita.

Eivät ne tahdo kuunnella edes

oman nöyryytensä sydämenlyöntejä”