Maggie

Ei ole vielä yöpakkasta eikä tarvis vaihtaa kitkoja alle, Ylämaihin ajelen märkää tietä pitkin, Berliinissä melkoinen helle. Aamukone Napapiiriltä lähtee myöhässä, joten ehtiminen Saksanlennolle on siinä ja siinä – miten lie ylihuomisaamuna?

Mietiskelin Suomen pääministereiden asioita täällä maratoonillisen verran eilen.  Mutta on se helppo nakki, kun on EU ja YYA. Toista on Englannissa, Euroopan suomalaisimmassa maassa (DNA!). Brexitin ja Cameronin pesänjakajat.

Meryl Streep näyttelee eilen television HERO-kanavalla lähetetyssä elokuvassa Oxfordin yliopistossa sivistyneen Margaret Thatcherin elämää muutaman kymmenen vuoden ajalta tavalla, joka pitäisi jokaisen omaishoitajan, poliitikon ja sote-päättäjän joutuisasti katsoa ennenkuin painavat punaista nappia koko miljardimöykylle.

Ihminen on suuri vain ollessaan pieni ja oikein suuri vain oikein pienenä, kun hänen sielustaan pienenä puuttuu ja vanhana kuluu selittäjä kokonaan pois. Se kasvaa, se saatanan selittäjä ja sönkkö, lapseen 2-5-vuotiaana ja se kasvaa pelosta. Mitä pidempään harmaat aivosolut saavat tuhoutua, sen vähemmän selittäjästä on jäljellä, kun täältä kerran erkanemme.

Meryl Streep siroteltiin tuhkana yhdessä Clint Eastwoodin kanssa Hiljaiselta sillalta  (Madison Bridges) katsojien elämän virtaan, nyt oli Theresa Mayn vuoro. Tai Anneli Jäätteenmäen. Tai Anna Lindin.

Elin elämäni vahvinta ja tyhmintä aikaa Margareth Thatcherin hallitessa. En ollut sitoutumaton, en minkään puolueen jäsen, mutta olin hyvin lähellä yhteiskunnallisen tiedon ytimiä. Pidin silmäni, korvani ja mieleni auki. Otin SDP:n jäsenkirjan Koiviston vanavedessä.

Nyt, kun silmät eivät enää tahdo missään kokouksessa pysyä auki, on onneksi työryhmiä ja niiden primadonnia, jotka kertovat tarinoitaan siitä, mistä itsekin jotain ”oikiasti” muistan. Se opettaa jopa enemmän kuin kuvaus siitä, miten Hastingsin taistelu käytiin ja kuka siinä lopulta voitti.

Jos kukaan.

Kuva (-aLii 14.7. 2017) ”Hastingsin taistelu, 1066 aD, jossa syntyi vahva sidos Maggien, Mme Pompidoun ja suomalaisen DNA:n välille: Eurooppa voitti, viimeisen kerran” – maailman ensimmäinen ”Pelastakaa sotamies Ryan” n 100 kuvaruudulla, Bayeux Tapestry (Normandia v 1070-80 aD)