Round about Midnight

Kun suurten akkunoidemme ulkopinta on vahvasti huurussa, ei ole enää paluuta kesään. +6C. Finnski nousee 5 minuuttia etuajassa. Vaikka on pilvetöntä, aamu-Almaa lukiessa on laitettava valoa kattoon.

Miksiköhän vuosi vaihtuu pimeimpään ja kylmimpään aikaan? Rooman valtakunnassa se vaihtui maaliskuussa (”idus-idis”: tapa keisari päivässä). Miksi vuorokausi vaihtuu, kun nukumme? Tuomiopäivän kellohan on jonkun verran vaille vuorokauden, vuoden tai elokehän vaihtumista, joka siis tapahtuu kun nukumme. Onko meillä kollektiivinen vietti kuolla nukkuessamme?

Pelkureitako vai lepakoita me olemme.

Asia tuli mieleen kun katselin Lontoon olympialaisten jälkilöylyjä (WC) illalla, juuri vuorokauden ja oksidentin ajan vaihtuessa orjien marssin säestyksellä.

1960-luvulla, kun Suomessa vielä hyvin avoimesti vihattiin kaikkea, mikä liittyy Iivana IV:n (Julman eli Ankaran) maailmaan, oli hyvin hauskaa kun Tsekkoslovakia löi punakoneen urheilussa. Emme Suomessa mitenkään nauttineet sosialististen doping-lihotettujen nuorukaisten voitoista sen paremmin talvi- kuin kesäurheilussakaan. Piti olla mustikkasoppaa ja sodan käyneitä jermuja, jotka näyttivät kommunisteille, mistä kana kusee (ei, silloin ei sanottu ”pissii”).

Nyt vastapuoli, tämä ”Pelastakaa sotamies Ryan”, on hyvin nopealla vauhdilla muuttumassa rooliin, joka Stalinin oppipojilla oli nuoruudessani muuallakin kuin Novaja Zemlijalla.

Mistä sen huomaa?

Kun USA:n 4 x 400 m:n ”voitto-helsten”-miehet häviävät Brexit-Lontoon viimeissä lajissa rinnanmitalla orjien jälkeläisille, päässä syttyy valo ja alkaa pyöriä viesti: ”Saatanan Trump, jouditkin saada turpiisi, perkele!”.

Joka kerta tuon liinatukka-germaanin havaitessani mielessä käy, että hänen isoisänsä jätti kotimaansa välttyäkseen joutumasta kuningatar Viktorian jälkeläisen johtamaan armeijaan tykinruoaksi. (keisari Wilhelm).

Jos hän ei olisi lähtenyt käpälämäkeen, Donald viljelisi hyvää valkoviinirypälettä hiukan Günzburgin kaupungin pohjoispuolella. Siellä, missä Augsburgin uskontunnustusta laadittiin ja missä Habsburgit hallitsivat koko aikansa Eurooppaa. Gibraltarilta Nodkappiin. Narvasta Il de Ouesantille.

Günzbugissa syntyi ja kävi koulunsa tohtori Mengele (Yli 50% Saksan lääkäreistä oli natsi-puolueen jäseniä – Aatu-friikein ammattikunta 1930-luvulla) ja kaupungissa on nykyisin maailman suurin Legoland.

Oli se hienoa, kun orjat puolelta öin löivät teutoonit 100-0. Rinnanmitalla.

Ja Tsekkoslovakia voitti punanutut 6-5. Suomi voitti Ruotsin ja Lordi Euroviisut.

Tai tuli kakkoseksi kisassa, jota juhlitaan maan 100-vuotisjuhlavuonna:

Ja toiseksi tuli pieni ja urhoollinen Suomi

Tuomiopäivän kello voittaa?

Kuva (-aLii- 10.7. 2017, Pays de Loire): Doomdaykello käy ja tuomiopäivä-pasuunat soi