HALLSTATT 1.0

Navigaattorin ”lyhyin reitti’-asetuksen ohjaamana siirryimme 100 pikkukylän 30km/h kautta 396 km:n taipaleen Saksan Mercedes Benz – kaupunkiin kahdeksassa tunnissa, +25C.

Tässä yhteydessä vakava varoituksen sana. Ranskan paikallis- ja kokoojatiestöllä on paljon tiensuuntaisia jopa kymmeniä metrejä pitkiä liikenteenjakajia, joista osan kohdalla on 70/90 km/h-rajoitus. Nuo liikenteenjakajat ovat n 10cm:n korkuisia. Jos sellaiseen shigaaniin osuu ”satanen lasissa”, se on menoa. Vähintään pyörä ripustuksineen hajoaa tuhannen päreiksi, enimmillään auto pyörii pitkin peltoja airbagit räjähdellen. Cave!

HALLSTATT (Itävalta) kuvaa koko Keltti-landiassa monituhatvuotista tarinaa, joka osiltaan vieläkin jatkuu ja johon liittyy yksi ”jos-historian” tärkeimmistä hetkistä: v 390 eKr.

Asiaa aloimme miettiä Vix’ssa, Mont Lassois’n vuoren huipulla, Seinejoen latvoilla. Vuoren juurelle on haudattu kelttikoristeita, hiton iso viinileili  ja kaunis prinsessa n v 500 eKr.

Vain hetki tuon jälkeen keltit ryöstivät Rooman ja jälkiselvittelyissä heidän päällikkönsä Brennius, sen sijaan että olisi hyvän tavan mukaan tappanut tappion kärsineet, ryöstikin vihollisilta – voi voitettuja – heidän kultansa ja kunniansa huudahtaen miekkaansa punnuksena vaa’assa käyttäen

”VAE VICTIS”

Nolatut roomalaiset siis jätettiin tappamatta. Seuraukset olivat kauheat

Koko hieno ja mahdollisuuksia sekä demokraattista ja solidaarisesti maailman sivistynyttä rauhaa takaamaan varmasti potentiaalisesti  kyenneet maailman toivot menetettiin Caesarin julmaan kostoon reilut kolmesataa vuotta myöhemmin.

Gallian tuho sinetöitiin Alesiassa 52 eKr ja heidän nuori johtajansa tapettiin 35-vuotiaana ja se oli siinä.

Sivistynyt Eurooppa menetti tulevaisuutensa, joka olisi ollut sävyisä, empaattinen ja tasa-arvoinen kuin Buddhan päiväuni.

Tilalle saatiin Galicula, Nero, Napoleon, Bismarck, Hitler ja Trump.

Aamun kuva: (-aLii- 22.7.-17): ”Se ihana asterix-etoksinen keltti”