Vae Victis

Säitä jo pitelee, Piktumissa – Michel Foucaultin synnyinkaupugissa, retkemme ”Kahden taidehistorioitsijan kanssa Euroopan syövereissä 5.0” etenee. +34C.

Foucault, kelpo keltti, kirjoitti seksuaalisuuden historiasta, psykiatrian klinikan synnystä ja muodostui nykypsykiatrian kannalta kauhukakaraksi (k 1984).

Keltit (n 1000 eKr – 1000 aD, ilmeisesti kauemminkin menneisyydestä aloittaen ja nyky-Skotlantiin ulottuen) ovat myös kauhukakaroita olleet (Anatoliasta Madeiralle), mutta ehkä kauhein oli Rooman valloittanut Brennus – tai sitten Obelix 🤔.

Brennus heitti miekkansa vaakakuppiin, kun mitattiin kultamäärää, jolla Rooma suorittaisi sotakorvaukset hävittyään Kelteille pääkaupunkinsa 390 eKr, tokaisten ”Vae victis”, voi voitettuja,

Nyt sama tilanne lie korvausten maksajilla, joita johtaa PM Theresa May:

”Voi voitettua minua rukkaa, riittäisikö Pöljän pysäkin vakiokeltti-Kataiselle 100 miljardia”.

Suurista suurin Kelttien Rommel, Montgomery ja Mannerheim lie ollut VETVINGERTORIX, kelttipäällillö, joka tapettiin kostoksi Roomassa Caesarin pettämänä n 50 eKr: ”Veni, vidi, vici – e Tu Brute!”

Näitä me tutkailemme, tällä kertaa siis helteessä, mutta tänään toki selvittelemme ensin Caronnen rannan +37C:ssa, mitä kelteillä on ollut tekemistä korkea-olkaisen punaviinipullon kanssa (Bordeaux), vasta viikon päästä siirrymme luisuolkaisiin (Burgundi).

Tässä välillä tutustumme maailmamme laivan- ja Guggeheim-rakenteluun, joskin taidehistorioitsijamme väittävät, ettei kelteillä ja baskeilla ole keskenään tekemistä. Eikä Espoon metrolla tai Olympiasataman wannabe- taidemuseolla.

Saamelaisilla niinkin.

Pysykää kanavalla, niin tämäkin selkenee.

Aamun kuva (-aLii- 16.7.): Kaksi taidehistorioitsijaa tarun ja tottuuven puristuksissa